Kratkoročna očekivanja u post-halvingu

A u kratkom je roku tržište podijeljeno na one koji vjeruju da slijedi korekcija ispod 60K i one koji očekuju skori rast prema 70 tisuća dolara, smatrajući da je dno već dosegnuto, odnosno da je sada posljednja prilika da se bitcoin kupi po ovakvim cijenama.

I dok se očekuje potvrda smjera, važno je napomenuti da je ogroman dio vlasnika bitcoina u dobiti, što sasvim sigurno stvara određeni pritisak na rast. Prema nedavno objavljenim on-chain podacima, postotak vlasnika bitcoina koji trenutačno imaju profit iznosi 88,8 %. Iako je ta brojka i dalje relativno visoka, znatno se smanjila u odnosu na svoj vrhunac od početka godine. Posljednji slučaj kada je postotak dosegao tu razinu bio je 7. 2. 2024., kada je cijena BTC-a iznosila sada nestvarno niskih 43.000 dolara. Bilo je to dakle prije samo dva i pol mjeseca.

A pritisak na cijenu ovog bi tjedna mogao doći i od strane makro faktora. Naime, kao što znamo, gospodarstvo u SAD-u pokazuje se vrlo snažnim, a inflacija tvrdoglavom. Kroz nekoliko dana dobit ćemo i jasnije, egzaktnije brojke o tome što se to događa preko Bare, koje će naravno signalizirati i to kakva bi mogla biti odluka Federalnih rezervi oko smanjenja kamatnih stopa.

U četvrtak je tako najavljena objava podataka o američkom BDP-u u prvom kvartalu, kao i onih o nezaposlenosti. U petak je pak na rasporedu objava Indeksa osobnih izdataka za potrošnju (PCE). Poznato je da se radi o preferiranoj metrici inflacije FED-a, stoga će ta objava biti pomno praćena, a mogla bi i izazvati volatilnost na tržištu.

Naime, kreatori monetarne politike SAD-a lome se oko odluke o kamatnim stopama. Dok tržišta rizične imovine nastavljaju tražiti nagovještaje da će se kamate prije ili poslije smanjiti, čini se da trenutačni narativ dužnosnika FED-a naginje takozvanom pristupu viših kamatnih stopa na duže vrijeme. Međutim, ne treba zaboraviti da i ondje dolaze izbori, pa će se u FED-u plesati po tankoj žici jer trenutačni politički establišment sasvim sigurno ne želi da visoke stope naškode ekonomiji njihove zemlje.

Dugoročna očekivanja u post-halvingu

Na tržištu vlada blagi post-halving optimizam! Kada očekivati skok cijene BTC-a?