SEC već godinu dana ether interno smatra vrijednosnim papirom

Bitno je dodatno spomenuti da Hong Kong, za razliku od SAD-a, nudi i spot Ethereum ETF-ove.

U tome su kontekstu zanimljive posljednje primjedbe tamošnjih regulatora. Oni kažu da Hong Kong ima jasnu definiciju ethera koja kaže da se ne radi o vrijednosnom papiru, nego o virtualnoj imovini jednakoj bitcoinu. Dodaje se kako je za Hong Kong potpuno nebitno hoće li SAD odlučiti definitati ether kao vrijendosnicu.

Takve su izjave bitne jer dolaze u trenutku kada američki regulator, SEC, još nije odlučio kako klasificirati ether, a krajem sljedećeg mjeseca trebao bi odlučiti o odobrenju ili odbijanu spot Ethereum ETF-ova. Kada bi ether bio vrijednosnica, to bi znatno zakompliciralo odobrenje, odnosno trgovanje.

Treba spomenuti i kako je cijena ethera pala preko noći za pet posto i trenutačno se jedva održava iznad 3000 dolar, nakon što se saznalo da SEC tu valutu interno promatra kao vrijednosni papir već više od godinu dana. Naime, iz objave redigiranih dijelova tužbe koju je Ethereumov developer Consensys podnio protiv SEC-a vidljivo je da je postojao interni službeni nalog regulatora iz 3. mjeseca prošle godine koji se odnosio na istragu, citiramo: „određenih vrijednosnih papira, uključujući ether, ali ne ograničavajući se na njega“.

Dakle, taj nalog pokazuje da SEC ether eksplicitno naziva vrijednosnicom od početaka 2023. i u oštroj je suprotnosti s javnim odbijanjem regulatora da to potvrdi. Predsjednik SEC-a, Gary Gensler, opetovano je odugovlačio kada je od njega zatraženo da iznese stajalište SEC-a po tom pitanju, uključujući i upit tijekom saslušanja Odbora za financijske usluge Predstavničkog doma SAD-a u 10. mjesecu 2023.

Kada bi SEC definirao ether kao vrijednosni papir, to bi također bilo u suprotnosti s Genslerovim prethodnim izjavama iz 2018., kada je, dok je još bio predavač na MIT-u, rekao da ether nije vrijednosni papir u očima SEC-a. Gensler se naime pozivao na mišljenje koje je izrazio bivši direktor SEC-a za korporativne financije, William Hinman, u govoru iz 6. mjeseca 2018., u kojem je opisao Ethereum kao dovoljno decentraliziranim da se ether ne može smatrati vrijednosnim papirom.

Međutim, treba reći i da su te izjave dane prije Ethereumove nadogradnje Merge, kada se blockchain prebacio s proof-of-work konsenzusa koji koristi bitcoin na proof-of-stake model. U 9. mjesecu 2022., kada je došlo do nadogradnje, Gensler je sugerirao da bi se sve proof-of-stake kriptovalute mogle smatrati vrijednosnim papirima, što je u međuvremenu i ponovio. Dakle, po svemu sudeći, teško je očekivati odobrenje višestrukih prijava za spot Ethereum ETF-ove.

ETF-ovi razočarali, tržište dodatno zaronilo

MicroStrategy ponovno dokupio BTC