Što slijedi nakon halvinga?

A što slijedi nakon halvinga? Ne bi li se trebala dogoditi korekcija pa onda dosadna faza akumulacije, bočnog kretanja, povremenih uspona i padova, koja bi trebala trajati nekoliko mjeseci prije konačnog uzlaznog buma? Naravno, zavisi koga se pita!

Prema Markusu Thielenu, osnivaču 10x Researcha, moglo bi doći do daljnjih padova, ali zbog neočekivanih i trajnih inflatornih pritisaka. Prema njemu, i usporavanje tokova u ETF-ove i nedavna rasprodaja kripto imovine rezultat su mnogo veće priče. Makro okruženje je, a ne halving, kaže, ono što je bilo i nastavit će biti glavni pokretač cijena. Šef 10x Researcha tvrdi da su bikovski pomaci nakon halvinga uglavnom rezultat pozitivnog makro okruženja i nisu potaknuti samim prepolovljavanjem. Posljednji halving iz 5. mjeseca 2020., na primjer, došao je zajedno s ogromnim monetarnim i fiskalnim poticajima koji su pratili obustavu rada zbog Covida.

„Mislim da je velik dio porasta bitcoina možda izgrađen na pogrešnim očekivanjima. Ono što je stvarno ključno jest to da ti tokovi ETF-a nisu prestali iz vedra neba. Prestali su oko 12. 3. kada su izašli indeksi potrošačkih i proizvođačkih cijena u SAD-u“, objašnjava Thielen. Krajem 2023. i početkom 2024. trgovci su se kladili na ovogodišnje višestruko smanjenje kamata od strane Federalnih rezervi zbog očekivanja nastavka trenda pada inflacije. To iščekivanje znatno je povećalo cijene rizične imovine poput tehnoloških dionica i kriptovaluta.

Međutim, nedavni podaci, posebice izvješća o inflaciji iz ožujka koje spominje Thielen, pokazali su da je inflacija i dalje znatno iznad Fedovog cilja od 2 %, što je pod znak upitnika dovelo čak i jedno smanjenje kamatne stope ove godine. Zasad se očekuje razdoblje konsolidacije koje bi moglo potrajati nekoliko tjedana i gurnuti bitcoin na oko 50.000 dolara prije nego što se krajem godine počne vraćati gore.

Iz analitičke kuće 21Shares pak predviđaju da će bitcoin vjerojatno nastaviti bočno kretanje sve dok ne bude više sigurnosti oko trenutačnih geopolitičkih problema. „Ako se ovi geopolitički rizici stabiliziraju, bitcoin će vjerojatno nastaviti svoj uzlazni trend nakon prepolovljavanja, podržan rastućim institucionalnim interesom za digitalnom imovinom predvođenim američkim spotom i nedavno odobrenim ETF-ovima u Hong Kongu. Geopolitički krajolik koji se razvija, zajedno sa sve većim institucionalnim usvajanjem i nedostatkom ponude bitcoina, postavlja pozornicu za potencijalni nastavak rasta u tjednima nakon događaja prepolovljavanja“, kažu analitičari 21 Sharesa. Hoće li dakle BTC pasti na čak 40.000 dolara nakon halvinga ili porasti iznad 150.000 dolara do kraja godine? Možda se dogodi oboje. Ipak je to kripto…

Pet dana uzastopnih odljeva iz ETF-ova

Više o samom halvingu