Pet dana uzastopnih odljeva iz ETF-ova

Da su neto odljevi iz ETF-ova tek privremena stvar, pokazuju i uvidi u najvećeg krivca za negativne ukupne neto tokove, a to je naravno Grayscale. Njegov je GBTC ETF izgubio više od 50 posto bitcoin holdinga od pokretanja i ti bi se odljevi morali usporiti.

Analize kažu da je više od polovice preostale imovine fonda zapelo na oporezivim računima. Samim time malo je vjerojatno da će investitori prodati udjele u GBTC-u i platiti visoke poreze, osim ako ne budu voljni u potpunosti napustiti svoja ulaganja u bitcoin. Drugim riječima, malo će tko htjeti primiti 30 % poreznog udarca na kapitalnu dobit samo da bi uštedio 1 % godišnje na naknadama koje naplaćuje Grayscale. Naime, visoke naknade za upravljanje glavni su razlog egzodusa ulagača iz GBTC-a.

Inače, Izvršni direktor Grayscalea, Michael Sonnenshein, izjavio je da će smanjiti naknade, no nije spomenuo kada će se to dogoditi. A ETF-ovi neće stati i zbog još jedne pozitivne stvari o kojoj smo već govorili, ali nekako nije previše medijski eksponirana. Ipak, danas ju je ponovio izvršni direktor upravitelja imovinom Bitwisea, koji stoji iza jednog od ETF-ova. Hunter Horsley primijetio je da trenutačno brojni registrirani investicijski savjetnici i obiteljski uredi tiho ulažu u bitcoin i uče o vodećoj kriptovaluti. Međutim, vrlo će malo njih to i reći.

Horsley kaže da brojne tvrtke diskretno istražuju prilike za ulaganje u bitcoin, izbjegavajući pozornost javnosti. Ali dodaje da će brojne kompanije postati transparentnije oko adopcije bitcoina, što će pozitivno iznenaditi mnoge. Dotakao se Horsley na X-u i halvinga, izrazivši uvjerenje da će BTC skočiti na 100 tisuća dolara nakon prepolovljavanja. Njegov komentar dolazi nakon analitičara bankarskog diva JP Morgana koji su izjavili da je halving već uračunat u cijenu, te će bitcoin nakon tog sutrašnjeg događaja nastaviti s trendom pada.

Horsley piše da ulagači dramatično podcjenjuju prepolovljavanje i da tržište nikada prije nije uračunalo cijenu, a ni ovaj put nije drugačije. Dodaje da je bitcoin uvijek ostvario višestruki povrat u 12 mjeseci nakon halvinga. Konkretno, 2012. rastao je nevjerojatnih 88 puta, 2016. 2,8 puta, a 2020. 5,4 puta.

Treba reći i da su brojni tržišni analitičari, uključujući pseudonimnog trgovca Rekt Capitala, sugerirali da bi prvih nekoliko mjeseci ove godine moglo biti posljednji put da investitori mogu kupiti bitcoin po „bagatelnim cijenama“, prije rasta koji se očekuje nakon halvinga.

Bitcoin iznad 64K

Što slijedi nakon halvinga?