CEO Coinbasea poziva Argentinu i Brazil da usvoje BTC kao zajedničku valutu

Izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, smatra da bi bitcoin bio rješenje za zajedničko zakonsko sredstvo plaćanja Brazila i Argentine.

Dok su Brazil i Argentina započeli pripreme za potencijalnu zajedničku valutu, izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, iznio je ideju da dvije zemlje prijeđu na bitcoin, što bi po njemu dugoročno gledajući bio odličan potez.

Dana 22. siječnja te su dvije južnoameričke zemlje najavile svoju pripremu rasprave o planu za zajedničkom valutom koja će postojati paralelno s argentinskim pezosom i brazilskim realom. Takva bi suradnja potencijalno mogla stvoriti drugi najveći valutni blok na svijetu.

Ali za razliku od Armstronga koji se nada da će dvije države razmotriti prijedlog, dobar dio kripto zajednice reagirao je negativno i smatra da je usvajanje bitcoina kao nacionalne valute jednostavno neodrživo.

CEO Global Macro Investora, Raoul Pal, tako kaže da imati nacionalnu valutu koja pada 65 % u donjem dijelu poslovnog ciklusa i raste 10 puta u uzlaznom ciklusu u najmanju ruku nije idealno. Pal ističe poteškoće u planiranju i zaštiti od rizika.

Digitalna imovina nije nepoznanica za Argentinu i Brazil

Problem je i sporost transakcija u BTC mreži koja onemogućava svakodnevnu upotrebu. Međutim, neki su se članovi zajednice oštro usprotivili toj argumentaciji, ističući BTC-ovo layer 2 rješenje Bitcoin Lightning Network, uz koje po njima bitcoin postaje najboljim medijem za razmjenu.

Armstrongovi prijedlozi vjerojatno su potaknuti Salvadorom, latinoameričkom zemljom koja je priznala BTC kao zakonsko sredstvo plaćanja još 2021. Takav je potez zemlji donio razne koristi poput porasta turizma 2022., kada je zemlju posjetilo 1,1 milijun ljudi.

Brazilu i Argentini digitalna imovina nije nepoznata. Dana 29. studenog, Zastupnički dom Brazila odobrio je zakon koji legalizira kripto kao način plaćanja u zemlji. Predsjednik zemlje također je potpisao zakon u prosincu i očekuje se da će stupiti na snagu u lipnju 2023.

Iako novi zakon priznaje kripto kao način plaćanja, ne čini nijednu kripto valutu zakonskim sredstvom plaćanja u zemlji. Dana 16. prosinca, jedna pokrajina u Argentini odobrila je zakon o izdavanju stablecoina vezanog za američki dolar.

Token će biti dostupan osobama starijima od 18 godina i bit će sto posto osiguran imovinom pokrajine.

Čak 114 država svijeta istražuje potencijal CBDC-a

Metaverzum će promijeniti društveni život