Implementacija pametnih ugovora na Ethereumu rasla 300 posto

U usporedbi s 2021., broj pametnih ugovora implementiranih na Ethereumu u 2022. porastao je za gotovo 300 %, prema novom izvješću Alchemyja, tvrtke za software i razvoj blockchaina.

Unatoč kripto zimi s kojom se industrija suočila tijekom prošle godine, razvojna aktivnost u Webu3 rasla je impresivnom brzinom. Jedan je takav ključni pokazatelj broj pametnih ugovora postavljenih na Ethereumovoj glavnoj mreži, koji je porastao 293 % u usporedbi s 2021.

Zanimljivo je da je taj vrhunac aktivnosti došao u četvrtom tromjesečju 2022., baš kad je FTX kolabirao, što je dovelo do velikih odljeva sredstava na najvećim burzama u industriji. Porast u tom periodu iznosio je 453 % iz kvartala u kvartal, dosegnuvši nevjerojatnih 4,6 milijuna.

Dodatno, implementacija pametnih ugovora na Ethereum Goerli testnetu porasla je 187 % u posljednja tri mjeseca 2022. i čak 721 % na godišnoj razini da bi dosegnula rekordnu vrijednost ikad od 2,7 milijuna, što signalizira da više decentraliziranih aplikacija može ući na tržište.

Osim toga, u prosincu je Alchemy anketirao 985 programera, a njih je 94 % reklo da su predani izgradnji na Webu3, koji je pokazao veliku perspektivu unatoč tomu što je u jeku kripto zime.

Pametni ugovori, pojam koji je skovao pionir blockchaina, Nick Szabo 1990-ih, samoizvršujući su dijelovi računalnog koda koji su debitirali na Ethereumovom blockchainu, postavljajući temelje za decentralizirane burze (DEX-e) i aplikacije za posuđivanje bez skrbništva.

Spomenimo i još jedan pozitivan podatak za Ethereum. Prema podacima BeaconScana, broj ETH validatora dosegnuo je 500 tisuća uoči planirane nadogradnje blockchaina nazvane Šangaj, koja je zakazana za ožujak.

Nakon nadogradnje validatori Ethereuma moći će povući svoju zaradu od uloga (staking). Validator osigurava proof-of-stake (PoS) blockchain potvrđujući transakcije na mreži i štiteći ga od pogrešaka dvostrukog trošenja, među ostalim aktivnostima.

SushiSwap planira deseterostruki rast tržišnog udjela

Dnevni pregled 17.01.’23. – BTC drži 21K! Početak kraja kripto zime ili zamka?