Aptos pokreće mainnet

Izgrađen od bivših zaposlenika Mete i s misijom da osigura „najsigurniji i najskalabilniji blockchain“, Aptos je pokrenuo svoju glavnu mrežu, što predstavlja kulminaciju četiriju godina tehničkog razvoja.

Procjena vrijednosti Aptosa kreće se oko milijardu dolara, a jedan od glavnih investitora i jedna od vodećih svjetskih mjenjačnica krtiptovaluta, FTX, već je najavila da će odmah uvrstiti Aptosov APT token u trgovanje.

Aptos, koji mnogi nazivaju „potencijalnim ubojicom Solane“, najnoviji je visokoprofilni pokušaj da se izgradi savršen blockchain za pametne ugovore, kod koji podržava sve rašireniji svijet NFT-a, DAO-a i DeFi-a.

Dok je Ethereum napravio veliki korak naprijed nakon spajanja i prelaska na PoS, izazivači poput Solane svoj komad tržišta osvajaju s puno većim brzinama transakcija, no istovremeno i s povremenim gašenjima mreže koja su ostavila otvorena vrata novijim igračima poput Aptosa.

U 2019. godini Meta (u to vrijeme Facebook) radila je na vlastitom blockchain projektu pod nazivom Libra, kasnije preimenovanom u Diem. Pritisak vladinih regulatora (i obilje kritika kripto zajednice) potaknuo je tog tehnološkog diva da odloži projekt.

Ali razvojni programeri uvidjeli su vrijednost u njegovoj ključnoj diferencijaciji: „paralelnom izvršavanju“, to jest metodi naručivanja i kombiniranja transakcija za snažno ubrzanje procesa. U Aptosu tvrde da su tijekom testiranja obradili 130.000 transakcija u sekundi, u usporedbi s 30 na Ethereumu.

Uoči lansiranja Aptos je bio prava atrakcija s obzirom na financiranje od strane fondova rizičnog kapitala (VC). Aptos je time zatvorio strateški krug financiranja od 200 milijuna dolara sredstvima velikih igrača poput Andreessen Horowitza još u ožujku, kao i krug od 150 milijuna dolara serije A novcem FTX-a ranije ovog ljeta.

Velika količina „rizičnog kapitala“ koju je Aptos prikupio u kratkom vremenu stvorila je narativ među nekim Web3 krugovima da investitori odbacuju Solanu radi Aptosa.

Kripto će igrati ključnu ulogu u budućnosti plaćanja

3AC pod istragom regulatora