Snažan oporavak tržišta

Bitcoin je dosegnuo 20 tisuća dolara, Ethereum je porastao 14 % i premašio 1.500 dolara, dok je tržišna kapitalizacija kripta prešla bilijun dolara. Trend slijedi i većina ostalih top 100 kriptovaluta.

Tržište kriptovaluta doživjelo je oporavak nakon što je cijena bitcoina premašila 20.000 dolara prvi put u nekoliko tjedana. Ethereum je pak porastao iznad 1.500 dolara prvi put od pada nakon spajanja, odnosno preslaska s modela proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS).

I drugi značajni altcoini danas su porasli, uključujući Solanu koja je porasla za 12 % na gotovo 32 USD, Cardano za 14 % na 0,41 USD i Polkadot za gotovo 11 % na 6,50 USD po tokenu.

Sve u svemu, cjelokupno tržište kriptovaluta sada ima ukupnu tržišnu kapitalizaciju od 1,03 bilijuna dolara, što je rast za više od 6 %. To je prvi put da je tržište dosegnulo granicu od bilijun dolara od 4. listopada.

Što je točno uzrok tolikog zelenila na današnjem tržištu? Analitičari ukazuju na makroekonomske trendove, s burzom koja je također danas u porastu jer je niz velikih kompanija izvijestilo o zaradi.

Ono što je možda i najveći generator rasta jest nada da će američka središnja banka (FED) uskoro smiriti svoj agresivni plan podizanja kamatnih stopa.

Naime, gospodarstvo SAD-a pokazuje daljnje znakove slabljenja, što potiče uvjerenje da će FED odlučiti smanjiti tempo pooštravanja kamata nakon svog sastanka sljedećeg tjedna.

Dakle, šanse da listopad ipak bude „Uptober“ iznenada su ponovno oživjele. Listopad je povijesno bio pozitivan za vodeću kriptovalutu, s mjesečnim dobicima zabilježenim deset puta u posljednjih 13 godina.

Prošlogodišnji rast u listopadu, na primjer, postavio je snažan temelj za bitcoin da početkom studenog dosegne svoju najveću vrijednost ikada, iznad 69.000 dolara. Ove godine takav scenarij sasvim sigurno nećemo gledati, ali ovakvi i slični signali djeluju vrlo pozitivno na sentiment tržišta.

Švicarska SEBA banka pokreće uslugu NFT skrbništva

Velika Britanija na korak do zakona o kriptu