CBDC-ovi su alat za nadzor

Bitcoin Policy Institute objavio je u utorak rad u kojem tvrdi da bi nadzorni alati u obliku CBDC uništili slobode i da nisu potrebni.

novcic na kojem pise cbdc

Autori rada, Natalie Smolenski, izvršna direktorica Texas Bitcoin Foundationa, i Dan Held, bivši voditelj razvoja u Krakenu, tvrde da bi CBDC-ovi davali vladama informacije o svakoj transakciji i da bi kibernetički napadi te informacije mogli učiniti široko dostupnima.

Autori razmatraju slučaj Kine i njezin ubrzani režim nadzora, koji joj pomaže da cilja i pomno prati sektore svoje populacije kao što su etničke manjine, radnici migranti, oni s poviješću mentalnih bolesti, a posebno oni koji su podnijeli pritužbe protiv vlade.

Dokument tvrdi da je pogrešno vjerovati da SAD ne bi mogao ići istim putem s obzirom da Federalne rezerve (FED) razvijaju CBDC u partnerstvu s Bankom za međunarodna poravnanja (BIS).

No, treba spomenuti kako je predsjednik FED-a Jerome Powell rekao da američki CBDC neće stići “uskoro”, te da bi trebao štititi privatnost. S druge strane je proturječio samom sebi dodavši da je jedan od ostala četiri načela budućeg američkog CBDC-a da treba biti potvrđen identitetom.

Autori smatraju i da bi CBDC obavljao funkciju već pokrivenu Bitcoinom i stabilnim kovanicama vezanim za fiat valute. Stoga se postavlja pitanje zašto se više od 100 vlada odlučuje za CBDC.

Njihov odgovor je da postoje dvije prednosti CBDC-a. Jedna je ta što daju potpunu kontrolu i nadzor nad jedinom preostalom anonimnom transakcijom koja je gotovina, a drugi razlog je što su sve te vlade duboko u dugovima, a CBDC-ovi bi omogućili kontrolu za stvaranje prihoda za državu.

Na primjer, bilo koja vrsta transakcije može biti oporezovana, od davanja susjedu 20 dolara preko davanja džeparca djeci, pa do prodaje predmeta na rasprodaji. Sve bi to moglo bilo vidljivo državnim organima.

U zaključku autori navode: “Za većinu ljudi, kombinacija fizičke gotovine, bitcoina, digitalnih dolara i privatno izdanih, dobro kolateraliziranih stabilnih kovanica pokrit će gotovo sve slučajeve novčane upotrebe.”

fotografija CZ-a, čelnika Binancea

I CZ za regulaciju kripta

Zlatni novcic Cardano ADA

Emurgo ulaže 200 milijuna dolara za jačanje Cardano ekosustava