Ethereum Classic (ETC) rastao više od 200% u mjesecu prije spajanja

Ususret nadogradnji i prelasku Ethereuma na Proof of Stake (PoS) koje se očekuje u drugoj polovici rujna, stariji brat druge najveće kriptovalute, Ethereum Classic (ETC), uopće ne živi u sjeni. Dapače, iako i sam Ethereum (ETH) bilježi snažan rast, ETC je skočio za više od 200 posto u posljednjih 30 dana i među najvećim je dobitnicima ovog tjedna.

Ethereum znak u prozirnoj kutiji

Dana 13. srpnja cijena Ethereum Classic (ETC) iznosila je 13,65 USD po komadu, a zatim je 12. kolovoza dosegla najvišu vrijednost u 4 mjeseca od 44,05 USD .

Podsjetimo, Ethereum (ETH) blockchain službeno je pokrenut 2015., ali se godinu dana kasnije, nakon zloglasnog hakiranja DAO projekta, mreža morala resetirati. Kao rezultat toga, zapravo hard forka, zajednica se podijelila u dva različita klana. Jedno je ostalo na izvornom blockchainu (ETC), a drugo se preselilo na ponovno pokrenutu verziju (ETH).

Šest godina kasnije, i ETC i ETH su u top 20 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji. Maksimalna količina tokena Ethereum Classic (ETC) fiksna je na 210,7 milijuna dolara kovanica, dok Ethereum (ETH) nema ograničenja.

Kao što je poznato, spajanje Ethereuma (ETH) bi trebalo započeti 19. rujna, ali neki stručnjaci za kripto misle da bi se nadogradnja mogla pokrenuti na glavnoj mreži čak ranije, budući da sve testne mreže već imaju pokrenut ETH 2.0.

Ono što je najključnije u cijelom procesu jest da je Ethereum (ETH) Goerli testnet u četvrtak finalizirao spajanje (The Merge), dodajući dodatno gorivo pompi na društvenim mrežama.

Mnogi etablirani kripto investitori, poput Chandlera Guoa, podržavaju Ethereum-ov mehanizam dokaza rada (PoW) nakon spajanja. To znači da će mnogi rudari sa trenutnog Ethereum (ETH) blockchaina tražiti novi dom nakon što metoda Proof of Stake (PoS) bude aktivna na glavnoj mreži.

Taj bi potez mogao znatno proširiti zajednicu Ethereum Classic (ETC) i tako je učiniti privlačnijom za male ulagače.

crtez zene koja pokazuje na tablu s huobi logom

Osnivač Huobija prodaje svoj udio

logo makerdao-a

DAI stabilni token u opasnosti