Eksplozija dionica kripto rudara

Dionice kompanija za kripto rudarenje porasle su na najviše godišnje vrijednosti nakon što se bitcoin vratio na razine iznad 20 tisuća dolara.

Nagli porast dionica kripto rudara predstavlja olakšanje za industriju nakon porazne godine u kojoj su kompanije izlistane na burzama objavile da su imale ukupne obveze u iznosu od četiri milijarde dolara. Mnoge rudarske kompanije zabilježile su najbolji mjesečni učinak u proteklu jednu godinu.

Rast rudarskih dionica također je olakšao život problematičnim kompanijama koje su morale prodavati značajan dio svojih izrudarenih kovanica kako bi povećale likvidnost i preživjele katastrofalnu drugu polovicu 2022 godine.

Bitfarms, jedna od najvećih tvrtki za rudarenje BTC-a, zabilježila je skok od 140 % u prva dva tjedna siječnja 2023., a slijedi Marathon Digital Holdings s porastom od 120 %. 

Vrijednost dionica Hive Blockchain Technologiesa gotovo se udvostručila u istom razdoblju, dok je indeks MVIS Global Digital Assets Mining porastao 64 % u prvom mjesecu nove godine.

Indeks Luxor Hashprice, čiji je cilj kvantificirati koliko bi rudar mogao zaraditi od procesorske snage koju koristi Bitcoinova mreža, porastao je 21 % ove godine. To djelomično odražava veće nagrade zbog povećanja cijene bitcoina.

Bikovsko tržište u 2021. potaknulo je nekoliko rudarskih kompanija da izađu na burzu, dok su druge uložile velika sredstva u opremu i širenje. Međutim, produžena kripto zima 2022. razotkrila je ranjivosti i nedostatke odgovarajućeg strukturiranja u mnogim od tih rudarskih tvrtki.

Tržište bikova 2021. tako je zabilježilo značajan porast zaduživanja industrije rudarenja bitcoina, što je imalo negativan učinak na financijski položaj tijekom ovog medvjeđeg tržišta.

Rast cijene BTC-a u siječnju pomogao je posrnulim dionicama kripto rudarenja da dosegnu nove godišnje maksimume, ali je također pomogao da fondovi kojima se trguje na burzi temeljeni na bitcoinu nadmaše većinu tradicionalnog dioničkog ETF tržišta.

Snažan rast metaverzum tokena

Hodleri ponovno u plusu