Nigerija regulira stablecoine i ICO-ove

Kao jedan od svjetskih pionira u usvajanju vlastite digitalne valute središnje banke (CBDC), Nigerija je najavila da je spremna prihvatiti i postojanje privatnih stablecoinova..

Potreba za stvaranjem pravnog okvira za stabilne kovanice označena je u najnovijem strateškom dokumentu središnje banke.

Objavljeno pod naslovom Vizija platnog sustava Nigerije 2025., izvješće Središnje banke Nigerije (CBN) na 83 stranice razmatra razvoj regulatornog okvira za potencijalnom implementacijom stablecoina.

Prema dokumentu, postoji potreba za razvojem okvira, s obzirom na to da će stablecoini vjerojatno postati uspješan mehanizam plaćanja u zemlji. Izvješće također razmatra regulaciju inicijalnih ponuda tokena (ICO).

Ističe se trenutačni nedostatak regulative u tom području, što uzrokuje gubitke investitora. Međutim, CBN vidi potencijal za usvajanjem ICO-a kao novog pristupa prikupljanju sredstava za kapitalne projekte, uz peer-to-peer zajmove i crowdfunding. 

Regulatorni okvir potreban je u slučaju usvajanja investicijskog rješenja temeljenog na ICO-u. Međutim, segment izvješća o stabilnim kovanicama i ICO-ima mnogo je manji od onog posvećenog nigerijskom CBDC-u, nazvanom eNaira.

Središnja banka eNairu smatra potencijalnim katalizatorom transformacije u nacionalnom gospodarstvu. Nada se da će postići konačnu implementaciju valute za tri do pet godina.

U prosincu 2022. Nigerija je smanjila količinu gotovine koju pojedinci i tvrtke mogu podići dnevno na 225 USD, odnosno 1.125 USD tjedno u pokušaju da progura svoju politiku Nigerije bez gotovine i poveća korištenje eNaire.

Stope prihvaćanja CBDC-a bile su niske od njegovog pokretanja 2021. CBN se borio da uvjeri svoje građane da koriste digitalnu valutu, pri čemu je manje od 0,5 % stanovništva izvijestilo da je koristilo eNairu do 25. listopada 2022., dakle godinu od lansiranja.

Coinbase najavio nova otpuštanja

Tron Justina Suna nova je Terra?