Hong Kong planira CBDC u obliku stablecoina

Vlasti Hong Konga traže nove dizajne za digitalnu valutu središnje banke (CDBC), pa sada predlažu izdavanje CBDC-a u obliku stablecoina.

Wu Jiezhuang, član zakonodavnog vijeća posebne administrativne regije Hong Kong, vjeruje da bi pretvaranje hongkonškog digitalnog dolara (e-HKD) u stablecoin stvorilo prednosti za usvajanje novih tehnologija poput Weba3.

Prema zakonodavcu, takav dizajn e-HKD-a pomogao bi vlastima da steknu povjerenje investitora u Web3 industriju i bolje zaštite korisnike od problema poput hakiranja.

„Sve stablecoine koji su trenutačno na tržištu izdaju neke privatne tvrtke i ne podliježu nadzoru“, rekao je Wu Jiezhuang, misleći na neuspjehe nekoliko projekata stablecoina u 2022., što je izazvalo negativan domino efekt na kripto tržištu.

Zakonodavac je također istaknuo da bi se stablecoin mogao povezati s decentraliziranim financijama (DeFi-em) za bolji pristup Web3 ekosustavima, navodeći:

„Vlada Hong Konga razmotrit će može li se izdavanje digitalnih hongkonških dolara povezati s decentraliziranim financijama i postati važna infrastrukturna komponenta platformi za trgovanje virtualnom imovinom.“

Osim svoje uloge člana zakonodavnog vijeća Hong Konga, Wu Jiezhuang također je jedan od osnivača G-Rocketa, startup akceleratora koji ima za cilj privući tisuću Web3 tvrtki da otvore trgovinu u tom gradu-državi u sljedeće tri godine. 

Wu Jiezhuang posljednji je vladin dužnosnik koji je istaknuo potencijalne prednosti kombinacije CBDC-a i DeFi-a. Thomas Moser, član Upravnog odbora Švicarske nacionalne banke, rekao je u rujnu 2022. da bi CBDC mogao pružiti veću stabilnost DeFi-u i smanjiti rizike njegova razvoja.

Prethodno je Mikkel Morch, izvršni direktor hedge fonda za digitalnu imovinu ARK36, sugerirao da CBDC ne mora biti konkurencija privatnoj ili decentraliziranoj kriptovaluti. U isto vrijeme, CBDC bi potencijalno mogao umanjiti ulogu privatnih stablecoina, istaknuo je Morch.

Bivši vodeći odvjetnik FTX-a surađuje s vlastima

SEC se protivi Binanceovoj kupnji Voyagera