Volumen prodaje NFT-a gotovo neokrznut kripto zimom

Unatoč mjesecima pada prodaje i pada cijena, ukupni obujam prodaje NFT-a prošle godine gotovo je dosegnuo vrhunac iz 2021. zahvaljujući snažnom početku u 2022.

Tržište NFT-a generiralo je organski volumen trgovanja u vrijednosti od oko 24,7 milijardi dolara u 2022. preko blockchain platformi i tržišta, prema DappRadaru. To predstavlja blagi pad u odnosu na ukupnih 25,1 milijardu dolara zabilježenih 2021.

Organski podaci DappRadara isključuju prodaje za koje se sumnja da su na neki način bile manipulacije.

Dok je ukupni obujam trgovanja u protekloj godini bio uglavnom nepromijenjen u odnosu na 2021., DappRadar zabilježio je veliki porast broja različitih NFT-a kojima se trgovalo prošle godine.

Analitička tvrtka zabilježila je oko 101 milijun NFT trgovanja tijekom 2022., u usporedbi s oko 58,6 milijuna NFT trgovanja u 2021. Drugim riječima, s više NFT-a trgovalo se po nižim vrijednostima u američkim dolarima s obzirom na padajuće cijene kripta i NFT-a.

Kriptotržište izgubilo je značajnu vrijednost tijekom godine, a gubici su se ubrzali u svibnju usred kolapsa Terre LUNA-e i UST-a. Takozvana kripto zima pogoršana je padom kripto burze FTX i rezultirajućom zarazom industrije, što je dodatno utjecalo na cijene kripto valuta.

Tržište NFT-a pratilo je kriptovalute tijekom cijele godine. Prodaja je porasla u siječnju kako se zamah iz 2021. prenio u novu godinu jer je već samo najveće tržište OpenSea zabilježilo rekordan mjesec s pet milijardi dolara u obujmu trgovanja.

Bored Ape Yacht Club najprodavaniji

Opseg trgovanja pao je u mjesecima nakon toga, ali onda je masovno lansiranje NFT parcela krajem travnja za Yuga Labs Otherside, metaverzum igru ​​na temu Bored Ape Yacht Cluba, potaknulo tržište i dovelo OpenSea do jednodnevnog rekorda u obujmu trgovanja.

U tom se trenutku činilo da bi obujam prodaje NFT-a za 2022. mogao premašiti brojku iz 2021. godine. Međutim, taj skok nije potrajao. Kako su cijene kriptovaluta padale u svibnju tako je pao i zamah trgovanja NFT-om, a i njihove su cijene zbog toga oštro pale. 

Mjesečni obujam pao je s gotovo 3,3 milijarde dolara u svibnju na nešto više od milijarde dolara u lipnju, prema DappRadaru, ali tržište nije premašilo granicu od milijarde dolara u mjesecima nakon toga.

Ethereumov Bored Ape Yacht Club bio je prošlogodišnji najprodavaniji NFT projekt, s gotovo 1,6 milijardi dolara vrijednim obujmom trgovanja.

Ali velika većina trgovanja odvijala se između siječnja i svibnja jer su minimalne cijene pale s vrhunca od 429.000 dolara u vrijednosti ETH-a u kasnom travnju na nedavni minimum manji od 60.000 dolara u studenom.

Dnevni pregled 04.01.’23. – SBF se pred sudom izjasnio nevinim

Regulatori FTX-u oduzimaju milijune u dionicama Robinhooda