Protekla godina najgora ikada po prijevarama i hakiranjima

CertiK, revizorska tvrtka za blockchain, primijetila je da je u 2022. izgubljeno oko 3,7 milijardi dolara zbog prijevara i hakiranja, što je čini najgorom godinom dosad.

Kriptonapada u 2022. bilo je najmanje u prosincu, s izgubljenih 62 milijuna dolara. Nasuprot tomu, CertiK je u studenom zabilježio kripto-bazirane napade u vrijednosti većoj od 595 milijuna dolara.

U godini je ukupno izgubljeno više od 3,7 milijardi dolara zbog raznih napada, hakiranja i prijevara, što 2022. čini najgorom godinom u dosadašnjoj povijesti tržišta. Napadači su 2021. otuđili nešto više od 3,2 milijarde dolara.

Prošla je godina počela s iskorištavanjem popularne cross-chain usluge Wormhole od 325 milijuna dolara, nakon čega je uslijedio napad od 625 milijuna dolara na Ronin most Axie Infinityja, a zatim iskorištavanje od 200 milijuna dolara mosta Nomad.

Napad na Helio Protocol vrijedan 15 milijuna dolara i navodni rug pull Defrost Financea vrijedan 12 milijuna dolara bili su najveći napadi u prosincu. Rug pull se odnosi na razvojnog programera ili kreatora koji promovira projekt, kao što je novi token ili NFT izdanje, a zatim nestaje s novcem investitora.

Flash loan napadi doveli su do otuđivanja više od 7,6 milijuna dolara. Samo jedan napad, onaj na kripto projekt Lodestar, bio je težak 6,5 milijuna dolara. Još četiri projekta doživjela su slične napade s otuđenim iznosima od 50 do 300 tisuća dolara.

Flash zajmovi popularan su način za napadače da eksploatiraju sustave decentraliziranog financiranja (DeFi). Zajmovi omogućavaju trgovcima posudbu neosiguranih sredstava od zajmodavaca koji koriste pametne ugovore umjesto trećih strana.

Načini napada u kripto sektoru kreću se od iskorištavanja mostova koji korisnicima omogućavaju transakcije između različitih blockchaina do tržišne manipulacije u kojoj se koriste milijuni dolara kako bi se premjestio kripto kojim se slabo trguje i tako multiplicirali ulozi.

Korisnici Gemini Earna tuže Genesis

Bernstein o kripto adopciji i Binanceu