New York uveo moratorij na kripto rudarenje

New York je postao prva savezna država koja je uvela privremeni moratorij na nove operacije rudarenja kriptovaluta na fosilna goriva.

Guvernerka New Yorka, Kathy Hochul, potpisala je dvogodišnji moratorij na nove dozvole za operatore rudarenja kriptovaluta s dokazom o radu (PoW) koji se oslanjaju na gorivo temeljeno na ugljiku za pokretanje svojih aktivnosti.

Objašnjavajući svoju podršku prijedlogu zakona, Hochul je rekla da je taj potez ključni korak za New York dok radimo na rješavanju globalne klimatske krize, dodajući da unatoč ovom potezu i dalje želi osigurati da New York ostane središte financijskih inovacija.

Novim zakonodavstvom i dalje bi se dopuštalo izdavanje dozvola za elektroenergetska postrojenja koja koriste alternative gorivu na bazi ugljika, poput hidroenergije.

PoW mehanizam podupire bitcoin i nekoliko drugih popularnih kriptovaluta, uključujući dogecoin, litecoin, zcash, monero i ethereum classic. Ethereum, druga po veličini kriptovaluta u industriji, koristila je PoW do rujna ove godine, kada je prešla na manje energetski intenzivan model poznat kao proof-of-stake (PoS).

Iako se moratorij na nove ili obnovljene dozvole ne odnosi na postojeće rudarske operatere, kripto industrija ovu je mjeru žestoko kritizirala otkad je prvi put predložena u svibnju 2021. Također je izazvala bijes poslovnih skupina koje su zabrinute da će novi zakon ograničiti rast industrije.

Izvršna direktorica komore za digitalnu trgovinu, Perianne Boring, kritizirala je Hochul zbog potpisivanja moratorija, rekavši da do danas nijedna druga industrija u New Yorku nije bila anatemizirana zbog potrošnje energije.

Pridružujući se raspravi, predsjednica Poslovnog vijeća države New York, Heather Briccetti Mulligan, smatra da država ne bi trebala ograničavati rast bilo koje tvrtke ili sektora.

„Poslovno vijeće ne vjeruje da bi zakonodavstvo trebalo nastojati kategorički ograničiti rast i širenje bilo koje tvrtke ili sektora u New Yorku. Planiramo se dalje angažirati i pomoći u obrazovanju o ovoj industriji i prednostima koje ona pruža lokalnom, regionalnom i državnom gospodarstvu“, rekla je Mulligan.

Dnevni pregled 22.11.’22. – Genesis odbacuje tvrdnje o bankrotu

CZ iznio svoje sumnje oko Coinbasea