Alarmantan trend? Novčanik s tisuću BTC-a budi se nakon 12 godina

Prošlog su tjedna kripto tržišta pretrpjela duboke korekcije nakon ukupnog pozitivnog kretanja dosad u 2023. Sudionici na tržištu strahuju da će se korekcija nastaviti jer je nekoliko dosad neaktivnih adresa s velikom dugotrajno držanom kripto imovinom posljednjih dana počelo premještati sredstva.

Budi se još jedan uspavani novčanik

U tvitu od ponedjeljka 24. travnja, usluga praćenja kripto kitova Whale Alert izvijestila je da je dosad uspavani Bitcoin novčanik koji drži preko tisuću BTC-a (vrijedan približno 27,48 milijuna dolara u vrijeme pisanja) izveo transakciju prvi put u 12 godina.

Prema podacima o dijeljenim transakcijama, novčanik koji počinje s „1Mj“ prenio je 400 BTC-a u drugi novčanik koji počinje s „3BJ“, u četiri transakcije od po 100 BTC-a provedene u brzom slijedu oko 11:17 po našem vremenu.

Osnivač Dynamo DeFi-a, Patrick Scott, stavio je stvari u kontekst ističući da je taj novčanik posljednji put izvršio transakciju manje od godine nakon što je Laszlo Hanyecz 22. svibnja 2010. slavno kupio dvije pizze za 10.000 BTC-a.

Novčanik koji počinje s „1Mj“  treća je uspavana adresa Bitcoina koja se probudila u posljednja četiri dana.

Medvjedi izlaze iz zimskog sna?

U srijedu 19. travnja Bitcoin novčanik koji drži 6.071 BTC (vrijedan oko 166,97 milijuna dolara po trenutačnom tečaju) izvršio je transakciju prvi put u 13 godina, kako je izvijestio Whale Alert. Novčanik koji počinje s „1Jd“ poslao je 2.071 BTC na drugu adresu koja počinje s „3HB“.

Zatim je u petak 21. travnja neaktivna adresa koja drži 1.128 BTC-a (otprilike 31 milijun dolara u vrijeme pisanja) provela transakciju nakon deset i pol godina mirovanja, kako je izvijestio Whale Alert. Adresa koja počinje s „12A“ sada sadrži samo oko 665,64 BTC-a, prema podacima Blockchain.com-a.

Trend buđenja uspavanih adresa nije ograničen samo na bitcoin. Najmanje dvije prethodno neaktivne Ethereum adrese također su se probudile u manje od dva tjedna. U posljednjem slučaju sudionik Ethereumove inicijalne ponude kovanica, s 2.365 ETH-a, proveo je transakciju prvi put u 7,7 godina, šaljući jedan ETH u jednoj transakciji.

Trend je zabrinjavajući jer je prethodno neaktivna aktivnost računa obično povezivana s povećanim prodajnim pritiskom i nije prošla nezapaženo u Crypto Twitteru.

Crypto Twitter reagira

„Trading Soldier“ (@trading_soldier) na Twitteru je ustvrdio da su kripto tržišta na rubu značajnog događaja kapitulacije.

Osnivač BitBusinessa, Jon Cole, sugerirao je da bi odnedavno aktivni dugotrajni držači novčanika mogli biti povezani, rekavši da se to čini koordiniranim.

Neki korisnici nagađaju da je nedavna aktivnost povezana sa Silk Roadom, zloglasnim mračnim web tržištem, jer kruže glasine da su neki dileri droge koji su koristili platformu nedavno oslobođeni. Ipak, za to nema potvrde.

Cijena bitcoina nije reagirala na ovu vijest. Njime se trguje po 27.628,99 dolara na glavnim burzama u vrijeme pisanja, prema podacima CoinGecka, što predstavlja rast od 0,1 % u posljednja 24 sata.

Dnevni pregled – Što EU kripto zakon MiCA donosi Europi?

Visa (ipak) nastavlja s kripto proizvodima