Dječje bolesti Coinbaseovog Basea

Coinbaseov novi layer 2 blockchain Base imao je težak početak, izazvavši niz pritužbi korisnika na društvenim mrežama.

Testna mreža Basea doživjela je tako probleme povezane s Coinbaseovim novčanicima, koji su netočno procijenili koliko je goriva (gas fees) potrebno za izvršavanje transakcija, što znači da se transakcije nisu mogle obraditi.

Osim toga, softverski inženjer Coinbasea, Roberto Bayardo, rekao je da je velika potražnja korisnika preplavila protokol. Base čini srž Coinbaseove strategije za širenjem u razvojno poslovanje kako bi diverzificirao svoje prihode.

Novi blockchain ulazi u prenapučenu arenu. Trenutačno je više od šest milijardi dolara vrijednih ETH-a na layer 2 opcijama, što je povećanje od 17 % u odnosu na mjesec prije. Arbitrum i Optimism sami čine 53, odnosno 31 % tržišnog udjela. 

Treba reći da, za razliku od njih, Base neće pokretati mrežni token. Na drugim mrežama tokeni pomažu u plaćanju naknada za gorivo, koriste se za poticanje razvoja i privlačenje korisnika. U tom kontekstu treba spomenuti BASE token.

Taj je token, koji nema veze ni s Coinbaseom ni s njegovim blockchainom, odletio 400 posto samo zato što ticker tokena dijeli ime s novim blockchainom. Riječ je o tokenu Base protocola.

Inače, Base koristi baš Optimismovu tehnologiju za svoj blockchain, pa su gotovo svi tokeni Optimismovog ekosustava značajno rasli, neki i u troznamekastim postotocima. Nativni OP token bilježi sedmodnevni plus od 15 posto.

I dok iz Coinbasea navode kako Base ima za cilj biti decentralizirani superchain koji pokreće Optimism, na Crypto Twitteru nagađa se da Coinbase uz pomoć Optimisma izrađuje DeFi portal temeljen na KYC-u koji će otvoriti vrata institucionalnom sudjelovanju u demokratiziranim financijama.

„Base za nas predstavlja potencijal da možemo pomoći u omogućavanju sljedećih milijun dApp-a, koji će u prostor dovesti sljedećih milijardu korisnika. Mislimo da će se to dogoditi u razdoblju od pet do deset godina“, kažu iz tvrtke. Prilično optimistična oklada, rekli bismo.

MMF ponovno upozorava na kripto

Dnevni pregled 24.02.’23. – Najveća prevarantica u povijesti kripta ubijena?