Chiliz pokreće svoj nativni blockchain

Obilježavajući svoju petu godišnjicu, kripto startup usmjeren na sport Chiliz službeno je predstavio vlastiti blockchain kompatibilan sa slojem 1 EVM.

Chiliz, kripto startup koji stoji iza fan tokena platforme Socios, danas je lansirao svoj novi blockchain sloja 1, udaljavajući se od trenutačnog lanca koji radi na Ethereumu.

Lansiranje Chiliz Chaina 2.0 dolazi u trenutku kada projekt obilježava svoju petu godišnjicu, s rebrandom logotipa kao još jednim ključnim aspektom proslave.

Chiliz Chain 2.0, koji je lansiran na testnetu u ožujku prošle godine, račvanje je BNB lanca koji radi na mehanizmu konsenzusa autoriteta za dokaz udjela (PoSA), koji podržava kraće vrijeme blokiranja, niže naknade i manju potrošnju energije.

Kao lanac kompatibilan s Ethereum Virtual Machineom, Chiliz Chain 2.0 ipak će biti kompatibilan s Ethereum alatima.

Novi je lanac danas potvrdio svoj blok geneze i sadržavat će sustav od 11 aktivnih validatora.

Web3 izvorno iskustvo za zajednice obožavatelja

Lansiranjem Chiliz Chaina 2.0, projekt će također omogućiti sportskim i zabavnim brendovima, kao i razvojnim programerima da kuju nezamjenjive tokene (NFT), izrađuju aplikacije za decentralizirano financiranje (DeFi) ili pruže igre igraj-da-zaradiš.

Još jedno područje u kojem Chiliz vidi primjenu svoje tehnologije angažirana su iskustva na stadionu, izdavanje ulaznica i plaćanja izvorno na Webu3, kao i dovođenje tradicionalnog iskustva prikupljanja memorabilija obožavateljima u okruženje Weba3.

„Bilo nam je vrlo važno kako ćemo prijeći iz pukog tokena u blockchain ekosustav. Lanac Chiliz tehnički postoji od 2019., osim što nije bio međusustavski. Sada, dok pokrećemo našu inicijativu Fan Token Everywhere, postat će otvoreniji“, izjavio je glavni izvršni direktor Chiliza, Alexandre Dreyfus.

„Dosad smo fan tokene uglavnom vodili mi kao pružatelji usluga, ali s Chiliz Chainom 2.0 treći, stranački pružatelji usluga i razvojni programeri moći će nam dodati uslužne programe.“

Na taj će se način, prema Dreyfusu, značajno povećati korisnost navijačkih tokena.

„Dobra je stvar da, kada odaberete Chiliz, već imate pristup API-jima, korisničkoj bazi i golemom mrežnom učinku, a to je vrijednost koju Chiliz kao Web3 platforma za sport i zabavu donosi“, dodao je.

Tvrtka u nadolazećim mjesecima planira objaviti i do deset projekata temeljenih na razini poduzeća koji će koristiti Chiliz blockchain, u rasponu od NFT pilota za izdavanje ulaznica, tokena za navijače trećih strana usmjerenih na sportaše i Web3 infrastrukturnih partnera.

Chilizov izvorni token CHZ pokretat će cijeli ekosustav, točno na isti način na koji ETH radi na Ethereumu, uključujući sve decentralizirane aplikacije (dApps) koje će biti izgrađene na vrhu Chiliz blockchaina.

Koristit će se za plaćanje naknada za gorivo radi implementacije pametnih ugovora i izvođenja operacija između lanaca, kao što je prijenos imovine tokena preko Chiliz Chaina 2.0 i Ethereuma, dok će vlasnici tokena moći primati i nagrade za osiguravanje mreže stakingom.

Kako bi potaknuo usvajanje svog blockchaina, Chiliz također organizira niz globalnih hackathona za razvojne programere koji će se održavati na stadionima i sportskim arenama diljem svijeta tijekom 2023. i 2024. godine.

Jedan kit Solane iznenada premjestio više od 184 milijuna dolara

Robinhood želi otkupiti svoje dionice od SBF-a