FBI potvrdio da iza hakiranja Harmonyja stoji Sjeverna Koreja

FBI je objavio svoj zaključak da sjevernokorejska hakerska organizacija Lazarus Group stoji iza sto milijuna dolara vrijednog hakiranja Harmony protokola prošlog lipnja.

Više od 60 milijuna dolara ETH-a ukradenog tijekom pljačke oprano je 13. siječnja. To je omogućilo FBI-u da sa sigurnošću identificira grupu Lazarus i APT38, još jednu sjevernokorejsku cyber skupinu, kao arhitekte operacije.

Hakeri su koristili RAILGUN, protokol za privatnost, u pokušaju da prikriju svoje transakcije. Unatoč tomu, dio sredstava identificiran je i zamrznut na burzama kada su ih hakeri pokušali zamijeniti za bitcoin. Neindetificirana sredstva naknadno su poslana na 11 Ethereum adresa.

„FBI i partneri nastavit će identificirati i ometati sjevernokorejske krađe i pranje virtualnih valuta, koje se koriste za potporu sjevernokorejskim balističkim projektilima i programima oružja za masovno uništenje“, navodi se u priopćenju federalne agencije.

Neposredno nakon hakiranja Harmonyja u lipnju, analitičari blockchaina povezali su eksploataciju s Lazarus grupom, koristeći kombinaciju istraživanja blockchaina i usporedbe s prethodnim hakiranjem koje je počinila ista grupa.

Iako je američka vlada i prije upozoravala na prijetnju koju predstavlja Lazarus, do danas nije službeno optužila taj entitet za odgovornost u hakiranju Harmonyja. Hakiranje je ciljalo na međulančani most koji povezuje Harmony s Ethereumom, Bitcoinom i Binance blockchainom

Strategija je preslika prethodnih napada povezanih s grupom Lazarus, uključujući masivno hakiranje od 622 milijuna dolara prošlog travnja na Roninu, bočnom lancu Ethereuma koji koristi kripto igra Axie Infinity. 

Sjevernokorejske hakerske skupine, uključujući Lazarus Group i APT38, od 2017. ukrale su kriptovalute u vrijednosti od procijenjenih 1,2 milijarde dolara, navodi se u izvješću Associated Pressa.

Kao odgovor na ove napade, američka vlada usmjerila se na alate koji korisnicima omogućavaju prikrivanje inače javnih tragova transakcija kriptovalutama. U kolovozu je Ministarstvo financija zabranilo Ethereum mikser Tornado Cash.

Taj je potez naširoko osuđivan u kripto zajednici kao nezakonito prekoračenje koje je nepotrebno ugrozilo privatnost korisnika. Tekuća tužba koju vodi neprofitna organizacija za kripto politiku Coin Center pokušava osporiti tu zabranu.

Dnevni pregled 23.01.’23. – Bitcoin zajednička valuta Argentine i Brazila?

Kineska Nova godina gura BTC iznad 25K?