Salvador donosi ključni zakon o kriptu

Prijedlog zakona pruža pravni okvir za obveznice podržane bitcoinom, poznate i kao „Vulkanske obveznice“, namijenjene vraćanju državnog duga i financiranju izgradnje Bitcoin Cityja.

Prvi put najavljen krajem studenog prošle godine, prijedlog zakona odvaja kriptovalute od sve druge imovine i financijskih proizvoda, uključujući digitalne valute središnjih banaka (CBDC-e), digitalne verzije fiat valuta regulirane u skladu s financijskim smjernicama svake zemlje.

Također, odvaja bitcoin od ostatka kripto tržišta, identificirajući ostale kriptovalute kao digitalne vrijednosne papire.

Novi zakon planira i Nacionalnu komisiju za digitalnu imovinu, regulatornu agenciju zaduženu za primjenu zakona o vrijednosnim papirima i zaštitu prava kupaca digitalne imovine, kao i izdavatelja u Salvadoru, uz odvraćanje varalica od djelovanja u toj zemlji.

Salvador je postao prva zemlja u svijetu koja je bitcoin proglasila zakonskim sredstvom plaćanja 2021. godine, što su pohvalili mnogi u Bitcoin zajednici, a kritizirali Svjetska banka, MMF i globalne agencije za kreditni rejting.

Salvadorski projekt Bitcoin obveznica predložio je predsjednik Nayib Bukele u studenom 2021. To bi omogućilo da ta latinoamerička nacija izda obveznice u vrijednosti od milijardu dolara na Blockstreamovoj mreži Liquid Network.

Ideja je uložiti polovicu novca u BTC, a drugu polovicu iskoristiti za infrastrukturu potrebnu za izgradnju Bitcoin Cityja, neoporezive enklave za zagovornike BTC-a na istoku zemlje koju pokreće geotermalna energija iz obližnjih vulkana.

Prema početnom prijedlogu vlade takve Vulkanske obveznice bile bi denominirane u američkim dolarima i nosile bi prinos od 6,5 % godišnje tijekom deset godina s petogodišnjim razdobljem zaključavanja, a također bi ubrzale dobivanje državljanstva za ulagače.

Prvotno se očekivalo da će projekt biti pokrenut u ožujku prošle godine, ali je više puta odgađan zbog pada tržišta. Sada, s usvojenim novim prijedlogom zakona, Salvador je vrlo blizu konačnog pokretanja projekta, pa se navodi da će izdavanje obveznica započeti uskoro.

Dnevni pregled 11.01.’23. – Klijenti FTX-a i Voyagera dobivaju dio sredstava

CoinGecko na svoju stranicu dodaje podatke o rezervama kripto burzi