Australija uvodi BTC bankomate s Lightning Network podrškom

Bitcoin bankomati s omogućenom Lightning tehnologijom podrazumijevaju trenutnu podršku transakcijama i značajno smanjenje troškova u odnosu na tradicionalne kripto bankomate.

Australski grad Coolangatta dobio je svoj prvi Bitcoin bankomat s integriranim mogućnostima Lightning Networka. Novi bankomat postavljen je u trgovačkom centru Strand u Coolangatti i sada je dostupan za korištenje javnosti.

Bitcoin Lightning bankomat radi prilično slično tradicionalnim Bitcoin bankomatima, ali značajno štedi vrijeme zbog mogućnosti trenutne transakcije zbog layer 2 Lightning rješenja. Također omogućava kupnju vrlo malih količina BTC-a u satoshijima (sats), najnižoj denominaciji bitcoina.

Tradicionalni bankomati za kriptovalute izravno podmiruju transakcije na blockchainu. To ima svoja ograničenja. Primjerice, operateri su se morali prilagoditi grupiranju transakcija kada su naknade rudarima na Bitcoin mreži znatno porasle između 2017. i 2018. godine.

U praksi to znači da, iako korisnik kupi bitcoin putem bankomata, on mu se ne prenosi odmah. Operater ima uspostavljene procese koji čekaju da drugi korisnici ATM mreže iskoriste strojeve prije grupiranja i slanja transakcija nekoliko korisnika odjednom u jednoj skupnoj transakciji.

Korištenjem Lightninga transakcija postaje trenutna jer operater ne treba grupirati sredstva. Čim se unese gotovina, korisnik prima uplatu putem Lightning Networka. Iako još postoji rasprava o tome hoće li se naknade značajno smanjiti, vjerojatno će biti niže od dosadašnjih.

Uvođenje Bitcoin bankomata s omogućenim Lightningom u Australiji dolazi nakon što je ta država pretekla Salvador i postala četvrto najveće Bitcoin bankomatsko središte na svijetu. Australija je u 2023. imala 216 takvih bankomata.

Ukupan broj kripto bankomata u svijetu sada je 38.602, od čega je samo u 2022. godini postavljen 6.071 bankomat.

Zahuktava se spor Bahama i FTX-a

Bitcoin slavi 14. rođendan