Binance pauzirao povlačenja zbog hakiranja Ankra

Izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, objavio je da je ta kripto burza pauzirala isplate povezane s nedavnim napadom na Ankr.

„Inicijalna analiza pokazuje da je privatni ključ programera bio hakiran, a haker je ažurirao pametni ugovor. Binance je pauzirao isplate prije nekoliko sati. Također je zamrznuo oko tri milijuna dolara koje hakeri premještaju na naš CEX“, rekao je CZ.

Ankr je operater distribuiranog čvora (nodea) za mreže s dokazom o udjelu (Proof-of-Stake) koji dopušta korisnicima da lako ulože svoje tokene bez potrebe za kupnjom potrebnog hardvera.

Hakiran je u ranim jutarnjim satima u petak, a napadač je iskoristio pametni ugovor za aBNBc token koji mu je omogućio stvaranje beskonačne količine tog tokena. Token predstavlja uloženu verziju (staking) Binanceovog BNB tokena koji zarađuje nagrade na Ankru.

Broj stvorenih tokena nije jasan, ali neka izvješća pokazuju da su uspjeli iskovati čak 60 bilijuna aBNBc tokena. Zamijenili su mnoge od tih tokena za stablecoin USDC i počeli ih premještati s Binance Smart Chaina na Ethereum. Cijena tokena pala je 99,5 % od napada.

Ankrov je tim potvrdio da je opljačkan za otprilike pet milijuna dolara u BNB-u. Također su najavili prijedlog da se pogođeni korisnici kompenziraju ponovnim izdavanjem novog tokena pod nazivom ankrBNB, koji bi se distribuirao vlasnicima aBNBc.

Ankr bi također kupio pet milijuna dolara u BNB tokenima kako bi kompenzirao pružatelje likvidnosti.

Današnji napad, iako daleko od najvećeg, približava 2022. jednoj od najunosnijih godina za hakere. Prema kripto analitičkoj tvrtki Chainalysis, više od tri milijarde dolara već je dosad ukradeno iz raznih kripto protokola.

Prošle godine ukupna ukradena količina iznosila je rekordnih 3,2 milijarde dolara.

Trader Joe uskoro na Ethereumovom Arbitrumu

„SBF halucinira i trebao bi biti u zatvoru“