Dvoznamenkasti skok dogecoina

Dogecoin je skočio više od 22 % u proteklom tjednu, s 0,075 USD na 0,095 USD u vrijeme pisanja teksta.

Brzo povećanje cijene dolazi nakon špekulacija da će vodeća meme kovanica biti uključena u potencijalne planove za Twitter koji uključuju plaćanja, što bi se, prema transkriptu koji je izvorno objavio Vox, odnosilo i na kripto plaćanja.

Iako još nije potvrđeno, neki nagađaju da bi potez novog vlasnika, Elona Muska, da ugradi financijske usluge u Twitter također mogao dovesti do toga da njegova preferirana kriptovaluta bude uključena na neki način.

U nedjeljnom tvitu Musk je podijelio slajdove s interne prezentacije na Twitteru. Objašnjavajući „Twitter 2.0“, iznio je nekoliko mogućih promjena, uključujući šifrirane DM-e i duge tvitove.

Najnoviji rast sada stavlja Dogecoin na osmo mjesto na ljestvici najvećih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji. S otprilike 13 milijardi dolara, ta je kriptovaluta trenutačno veća od polygona, cardana, litecoina i solane.

Elon Musk diktira cijenu dogecoina

Dogecoin su 2013. stvorili IBM-ov softverski inženjer Billy Markus i Adobeov inženjer Jackson Palmer, navodno kako bi ismijavali kovanice poput bitcoina. Otad su dodgeovi usponi i padovi usko povezani s izjavama navedenog milijardera.

Početni rast meme kovanice započeo je u siječnju 2021., kada je Musk prvi put počeo tvitati o dogecoinu. Valuta je skočila 57 % u samo 24 sata 4. veljače 2021., nakon što je šef Tesle objavio fotošopiranu sliku iz popularnog Disneyjevog filma Kralj lavova na kojoj drži dogecoinov logotip.

Volatilnost povezana s Muskom povijesno je gurala dogecoin i prema dolje, kao i prema gore. U svibnju 2021., kada se pojavio u Saturday Night Liveu i činilo se da se ruga toj kovanici, ona je odmah izgubila oko 30 % svoje vrijednosti.

Osim nagađanja vezanih uz Muska, vijest dolazi jer bi tehnički temelji te meme kovanice mogli uskoro početi prolaziti kroz ozbiljna poboljšanja.

Suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, potvrdio je u veljači ove godine da će surađivati s Dogecoin Foundationom kako bi ta kovanica mogla proći prijelaz na Proof-of-Stake (PoS) sa svog trenutačnog mehanizma konsenzusa Proof-of-Work (PoW).

Dnevni pregled 25.11.’22. – fond za spas industrije narastao na 2 mlrd dolara

Bahami brane svoj regulatorni okvir