Japan pokreće eksperiment središnje banke s digitalnom valutom

Nikkei je u srijedu izvijestio da je Narodna banka Japana počela raditi na CBDC-u s tri megabanke.

Japanska središnja banka počela je planirati eksperiment s digitalnom valutom središnje banke (CBDC-om) s glavnim financijskim igračima u zemlji, navodi se u današnjem velikom novinskom izvješću.

Narodna banka Japana surađuje s tri megabanke, kao i nekim regionalnim bankama u toj azijskoj zemlji, i iduće će godine isprobati digitalni jen, izvijestio je Nikkei u srijedu.

Ako sve bude išlo po planu, dodaju novine, japanska središnja banka mogla bi učiniti korak naprijed i objaviti CBDC 2026.

Eksperiment će istražiti kako depoziti i isplate mogu funkcionirati s digitalnim jenom, navedeno je u današnjem izvješću.

CBDC-i su digitalne verzije državnih fiksnih valuta, poput američkog dolara ili eura, koje podupiru središnje banke. CBDC-i su digitalna imovina, ali se razlikuju od kriptovaluta, poput bitcoina, ethera ili dogecoina.

To je zato što su bitcoin i druge kriptovalute decentralizirane. Njihovu glavnu knjigu transakcija održava i provjerava distribuirana mreža validatora. Nasuprot tomu, CBDC-i su centralizirani. Nadzire ih središnja vlast, vlada ili središnja banka. Različite zemlje diljem svijeta u različitim su fazama istraživanja i puštanja CBDC-a.

Kina je daleko ispred svih jer neki građani već mogu trošiti digitalni juan. Bahami su u međuvremenu pokrenuli vlastiti CBDC još 2020. godine. Upravo su prošli tjedan glavne financijske institucije u SAD-u objavile da surađuju s Federalnim rezervama na testiranju platforme digitalne valute. Ali su zagovornici privatnosti izrazili zabrinutost da bi CBDC mogao omogućiti državi da njuška oko potrošnje građana.

Mike Novogratz kaže da Bitcoin neće nestati

Bored Ape NFT prodan za milijun dolara