Aptos odvlači NFT trgovce sa Solane

Solanina NFT scena imala je težak mjesec zbog sporova oko tantijema kreatora. Novi blockchain Aptos trudi se iskoristiti taj prostor i zasad mu to uspijeva.

Entuzijazam oko Solaninih NFT tržišta u posljednje je vrijeme u padu jer tržišta odbijaju isplaćivati tantijeme kreatorima. Opseg trgovanja se smanjuje, a čini se da konkurentska blockchain mreža Aptos krade pozornost, ali i sredstva nekih Solaninih NFT trgovaca.

Aptos, takozvani ubojica Solane, podržan s 350 milijuna dolara iz fondova rizičnog kapitala (VC), pokrenuo je svoju glavnu mrežu (mainnet) prošli tjedan, na žalost pojedinaca iz kripto zajednice koji su kritizirali distribuciju APT tokena i tvrdili da je blockchain tehnički nedorađen.

Ali unatoč svemu tome, NFT-i na Aptosu prodaju se, i to vrlo dobro. Tvrtkin trenutačno najbolji projekt, Aptos Monkeys, nadmašuje sve NFT kolekcije u Solani i Ethereumu po 24-satnom volumenu trgovanja.

Aptosovo NFT tržište Topaz do danas je protrgovalo 5,46 milijuna dolara u NFT-ima od svog pokretanja 18. listopada. Procjena se bazira na temelju trenutačne cijene APT-a. Od pokretanja u utorak poslijepodne, samo Aptos Monkeys generirao je više od 2,3 milijuna dolara u obujmu trgovanja (253.000 APT).

Nasuprot tomu, trenutačno najprodavanija kolekcija na OpenSeau jest CryptoPunks, koja je generirala 559 ETH tijekom prošlog dana, to jest otprilike 800.000 USD. Volumen trgovanja na Topazu u osnovi se udvostručuje svaki dan, kažu iz te kompanije.

Zamah je tu, no hoće li potrajati?

Aptos još nema NFT platforme za analizu podataka koje prikupljaju javne blockchain podatke, ali brojke koje daje Topaz poklapaju se s poplavom transakcija dosad viđenih na tržištu.

Kripto Twitter prepun je primjera Solaninih trgovaca koji razgovaraju o ulasku u Aptosov prostor, za što neki kažu da ih podsjeća na rane dane Solaninih NFT-a. Ta bi činjenica mogla objasniti promjene u likvidnosti na oba tržišta.

Iako je Aptos Monkeys dosad napravio najveći bum na novom blockchainu, treba spomenuti i Aptomingos s temom flaminga u pikselima. Ta kolekcija također bilježi znatne transakcije, prikupivši oko 100.000 APT-a (882.000 USD) u obujmu trgovanja do danas.

Ovi novi vjetrovi guraju i neke potencijalne kreatore dalje od Solane. NFT projekti poput Zodiac Worlda, Mogu Dragonza i Aptos Top Sharksa najavljuju da se sele na Aptos kako bi iskoristili trenutačni momentum.

Ali podsjetimo na sličan slučaj koji se dogodio s Near Protocolom, platformom koja koristi isti programski jezik Rust kao Solana. Kao i s Aptosom, oko NFT-a na Nearu rano je došlo do pompe i mnogi Solana trgovci požurili su se ući u prostor kako bi pokušali iskoristiti priliku.

Hype nije dugo potrajao. Vodeće Near NFT tržište Paras danas ima manje od 5.000 USD u obujmu trgovanja. Hoće li Aptos ponoviti takav brzi ciklus uspona i propasti ili će se pretvoriti u sljedeću Solanu, ostaje da vidimo, ali rani zamah još raste.

myNFT predstavlja prvi fizički automat za kupnju NFT-a

Osnivač Yearn Financea poziva na strože kripto propise