Kina ključna za sljedeći bull run

Arthur Hayes, bivši izvršni direktor diva kripto izvedenica BitMEX-a, vjeruje da će sljedeće bikovsko tržište (bull run) za kripto valute započeti kada se Kina vrati na scenu, a Hong Kong ima vitalnu ulogu u tom procesu.

U svom postu na blogu od 26. listopada pod naslovom Povratak, Hayes je iznio zašto misli da je najava hongkonške vlade o uvođenju zakona za regulaciju kriptovaluta znak da Kina pokušava olakšati svoj put natrag na tržište.

To bi prema Hayesu moglo biti zato što Hong Kong djeluje kao posrednik preko kojeg Kina komunicira sa svijetom: „Kada Kina ponovno zavoli kripto, bikovsko tržište će se vratiti. Bit će to spor proces, ali crvene mladice pupaju.“

Hayes tvrdi da bi Hong Kong mogao postati poligon za Peking na kojem će eksperimentirati s kripto tržištima i djelovati kao središte za kineski kapital, preko kojeg će pronaći svoj put na globalna kripto tržišta.

Prema Hayesu, preorijentacija Hong Konga kao pro-kripto lokacije dio je strategije Pekinga da umanji svoj utjecaj na način koji neće destabilizirati unutarnji financijski sustav.

Hong Kong je rangiran kao najbolje pripremljena zemlja za široko usvajanje kripta u studiji koju je Forex Suggest objavio u srpnju 2022. Razmatralo se nekoliko čimbenika, poput instalacija kripto bankomata, pro-kripto propisa i kulture start-upova.

Kina pak ima jedno od najvećih gospodarstava na svijetu, ali je uglavnom neprijateljski nastrojena prema kripto industriji. Prva zabrana kripta u Kini seže u 2013. kada je bankama zabranjeno bilo kakvo trgovanje bitcoinom.

Peking je pojačao restrikcije 2021. kada je proveo više regulatornih operacija kako bi iskorijenio rudarenje bitcoina iz Kine i proglasio sve kripto transakcije nezakonitima.

Kina je nastavila s operacijama rudarenja BTC-a u rujnu 2022., a Chainalysis je u svom Indeksu globalnog usvajanja kripto valuta za 2022. primijetio da je Kina ove godine ponovo ušla među prvih deset, nakon što je 2021. zauzela 13. mjesto.

Autori studije rekli su da to smatraju posebno zanimljivim s obzirom na oštre poteze kineske vlade protiv kripta, ali prema njihovim podacima zabrana je ili bila neučinkovita ili se slabo provodila.

Dnevni pregled 26.10.’22.

myNFT predstavlja prvi fizički automat za kupnju NFT-a