Tether eliminirao izloženost komercijalnim papirima

Tether, kompanija koja stoji iza najvećeg svjetskog stablecoina USDT-a, objavila je kako je svela svoje posjede komercijalnih papira na nulu. Komercijalni zapisi zamijenjeni su američkim trezorskim zapisima.

Ovim potezom iz rezervi stablecoina uklonjeno je 30 milijardi dolara komercijalnih zapisa, pa je Tether dovršio postupak na koji se obvezao, prije svega radi kritika regulatora. Tether je također povećao svoju izravnu izloženost američkim državnim obveznicama za više od deset milijardi dolara u posljednjem kvartalu.

Tether koji izdaje USDT, najtrgovaniju kripto imovinu na svijetu i najveći stablecoin, našao se pod paskom regulatora zbog nedostatka jasnoće oko njegovih rezervi i onoga od čega se sastoje.

Ranije ove godine kružile su glasine o sastavu Tetherovih rezervi, špekulirajući da kineski i azijski komercijalni papiri podupiru dio Tetherovih komercijalnih rezervi. Tether je demantirao te glasine, navodeći da su izmišljene kako bi se stvorila dodatna panika na već opterećenom tržištu.

Tether je u prošlosti imao nekoliko sukoba s regulatorima. Prošle je godine tvrtka morala platiti višemilijunsku kaznu nakon pravnog spora s Uredom državnog tužioca New Yorka. To se dogodilo nakon što su regulatori izrazili zabrinutost oko održivosti rezervi izdavatelja stablecoina.

Značajan utjecaj na tržište imao je i kolaps Terra USD-a, pri čemu su investitori izgubili milijarde. Kolaps je rezultirao domino efektom, s drugim stabilnim kovanicama, uključujući Tetherom, koje su izgubile vezu s dolarom.

Tether je tvrdio da su svi njegovi tokeni podržani u omjeru 1:1 dolarima koji se drže u rezervi. Međutim, nagodba s Uredom New York AG-a otkrila je drugu sliku. U sklopu nagodbe, Tether je otkrio da se oslanjao na raznu drugu imovinu, uključujući komercijalne papire za podršku stablecoinu.

Kritičari su također tvrdili da su Tetherovi tokeni korišteni za manipulaciju Bitcoinom, što tvrtka negira. Recimo i kako je u optjecaju više od 68 milijardi USDT-a, što je značajno povećanje u odnosu na prije tri godine.

Cosmosov ekosustav u opasnosti

Putinova fotografija

Rusi gube pristup kriptu zbog sankcija EU-a