Inflacija ponovno srušila tržišta

Potrošačke cijene u SAD-u u rujnu su usporile u odnosu na prethodni mjesec, ali je stopa inflacije i dalje bila brža od onoga što su predviđali ekonomisti, izvijestilo je Ministarstvo rada.

Graf koji pokazuje strelicu prema gore

Indeks potrošačkih cijena (CPI), najgledanije mjerilo za praćenje inflatornog pritiska u SAD-u porastao je 8,2 % u rujnu u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je nešto više od 8,1 % od predviđanja.

Temeljni pak CPI, koji izdvaja nestabilne cijene energije i hrane i koji pomnije promatraju ulagači i kreatori politike jer se smatra stabilnijim pokazateljem temeljnih pritisaka na cijene, porastao je 0,6 %, istim tempom kao i u kolovozu, što je znatno iznad očekivanja.

Temeljni CPI porastao je tako 6,6 % u odnosu na prošlu godinu, na najvišu razinu u četiri desetljeća, što je gurnulo tržišta kapitala, ali isto tako i kripto tržište, duboko u crveno.

Ovi podaci vjerojatno znače da će Federalne rezerve vjerojatno nastaviti dizati kamatne stope u pokušaju da ohlade gospodarstvo i obuzdaju rastuću inflaciju, koja je trenutačno na najvišoj razini u četiri desetljeća u SAD-u.

Najvećom kriptovalutom po tržišnoj kapitalizaciji trgovalo se za 18.350 USD u vrijeme pisanja, što je pad od 3,7 % u 24 sata i prvi put da se bitcoin trži ispod 19.000 dolara od 22. rujna. Bitcoin je trenutačno 73 % niže vrijednosti od svoje najviše razine ikad, kada je prošlog studenog dosegnuo 69.044 dolara.

Ethereum nije prošao bolje, dapače. Drugom najvećom kriptovalutom trenutačno se trguje na samo oko 1.200 dolara, nakon što je pala za 6 % u posljednja 24 sata. Što se američke burze tiče, Dow Jones Industrial Average pao je 0,1 %, ili 28,34 boda, na 29.210,85, dok je S&P 500 pao za 11,81 bod ili 0,33 %, na 3.577,03.

Huobi rastao više od 70 posto u tjedan dana

Binance pokreće 500 milijuna USD težak fond za bitcoin rudare