Ethereum postao deflatoran, ali vrijednost pada

Dok se praktički cijeli svijet bori s rekordnim razinama inflacije, Ethereum se suočava s obrnutom dilemom – deflacijskim kretanjem. Od subote je ponuda ETH-a pala za više od 4.000 tokena, ali nije došlo do odgovarajućeg povećanja cijene.

Sve Ethereum transakcije zahtijevaju naknade (gas fees) koje povećavaju sigurnost Ethereuma sprečavajući preopterećenje mreže. Što je veći promet na mreži u određenom trenutku, to će više naknade rasti.

Naknade za gorivo dobivaju validatori koji obrađuju sve ETH transakcije. Međutim, od nadogradnje iz prošlog kolovoza dio svake naknade također je uništen kako bi se automatizirale transakcijske cijene i ograničila ponuda ETH-a.

Počevši od subote, troškovi i količina naknada počeli su trošiti više ETH-a nego što se istodobno stvaralo stakingom, kojim se od prelaska na Proof of Stake generira novi ETH. Otada je ukupna količina ETH-a u optjecaju pala za 4001 ETH, a i dalje stalno pada, dok stopa sagorijevanja i dalje nadmašuje stopu stvaranja ETH-a.

Cijena ETH-a unatoč smanjenoj ponudi pala je otprilike 4 % u istom razdoblju, na 1.285 dolara u trenutku pisanja.

Razlog porasta prometa na Ethereumu – novi XEN token

Prosječne naknade na mreži u međuvremenu su porasle 218 %, na trenutačni prosjek od 35 gweia, i ne pokazuju znakove popuštanja. Čini se da je izvor nepravilnog porasta Ethereumovog prometa, a time i skok naknada koji je potaknuo deflaciju ETH-a, novi projekt tokena nazvan XEN Crypto.

XEN Crypto transakcije čine 40 % ukupnog goriva korištenog u cijeloj mreži u posljednja 24 sata. Riječ je o kriptovaluti koju je stvorio rani Googleov inženjer i kripto influencer Jack Levin.

XEN je definiran kao „univerzalna kriptovaluta bez intrinzične vrijednosti koja će akumulirati vrijednost kako se sve više i više ljudi bude pridruživalo i sudjelovalo u kovanju“.

Token koji je debitirao ovog vikenda počeo je bez ponude, ali je bio besplatan za kovanje (korisnici su morali platiti samo naknade za ETH gorivo za generiranje XEN tokena).

U nedjelju ujutro cijena tokena skočila je s djelića centa na 1,04 dolara. U roku od pet minuta XEN se ponovno srušio na nešto manje od centa, prije nego što je pao gotovo na nulu, gdje je vrijednost tokena otada i ostala.

U posljednja 24 sata kovatelji XEN-a platili su gotovo dva milijuna dolara u naknadama za stvaranje novog i sada funkcionalno bezvrijednog tokena. Na Twitteru su promatrači ubrzo počeli označavati lansiranje tokena kao Ponzijevu shemu.

laptop s nekim grafom na ekranu

Na tržištu novi stablecoin – eUSD

G20 razmatra kripto regulaciju