Lightning Network diže kapacitet

Unatoč makroekonomskim preprekama, sporom kretanju cijena i padu tržišta, Lightning Network, rješenje za plaćanje za bitcoin (BTC), nastavlja cvjetati.

Bitcoin Lightning Network dosegao je prekretnicu, došavši do kapaciteta od 5000 BTC (96 milijuna dolara). Zapravo, sve više i više bitcoina uvodi se u kanale plaćanja putem Lightning Networka širom svijeta jer Bitcoineri nastavljaju podržavati rast mreže.

Lightning Network omogućava korisnicima slanje i primanje bitcoina (ili satoshija, koji je najmanji dio bitcoina) brže i uz niže naknade. Što je veći kapacitet na mreži, to je veća likvidnost. Kao rezultat toga, korisnici mogu doživjeti veće brzine plaćanja i potencijalno veće količine transakcija.

Stvoren 2018., Lighting Network nedavno se našao na meti kritika. Iako su neki analitičari sugerirali neuspjeh mreže, tvrdeći da je nitko ne koristi, Lightning Network dosegnuo je kapacitet od 4000 BTC u lipnju, da bi danas taj kapacitet bio povećan za još tisuću bitcoina.

Nicolas Burtey, izvršni direktor tvrtke Galoy, bio je jedan od prvih koji je proslavio postignuće od 5000 BTC-a. Burtey je za Cointelegraph rekao da je usvajanje Bitcoina u El Salvadoru bila prekretnica za Lightning Network.

Burtey je dodao kako, “iako je metrika od 5000 BTC važna, brzina plaćanja po kanalu raste čak i bržom stopom. To je značajnija metrika, ali je mogu vidjeti samo operateri čvorova, tako da nije toliko istaknuta u medijima.”

Lightning Network, nekoć prostor za Bitcoin entuzijaste, sada je privlačan velikim korporacijama. Podsjetimo da MicroStrategy sada zapošljava programera za Bitcoin Lightning. MicroStrategy je najveći posjednik bitcoina među kompanijama kojima se javno trguje, s otprilike 130.000 BTC u svojoj bilanci.

Ilustracija Kim Kardashian

Kim Kardashian plaća milijunsku kaznu

logo terra lune

Eksperiment s paljenjem LUNC-a završio neuspjehom