Centralne banke mogu gurnuti DeFi u mainstream

Digitalne valute središnje banke (CBDC) mogu dobro funkcionirati s decentraliziranim financijama (DeFi) i imaju veliki potencijal za poticanje usvajanja DeFi-ja, tvrdi Thomas Moser, član upravnog odbora Švicarske nacionalne banke (SNB).

animirani natpis defi
Lines Vectors by Vecteezy

Unatoč tome što su evidentne suprotnosti, centralizacija i decentralizacija u digitalnim valutama zapravo mogu funkcionirati zajedno jer centralizacija nije loša za DeFi, tvrdi Moser. Napominje da su Tether (USDT) i USD Coin (USDC) najčešće korišteni stablecoinovi u DeFi-u i da su oba centralizirana.

Za razliku od Tethera ili USD Coina, CBDC bi podrazumijevao niže rizike za DeFi nego unovčivi stablecoin jer novac središnje banke “ne uključuje rizik druge ugovorne strane”, rekao je Moser. “Središnja banka ne može bankrotirati, budući da izdaje neotplativi novac”, dodao je.

“Algoritamski stablecoin također ne bi uključivao rizik druge ugovorne strane, ali do sada nismo vidjeli uspješne algoritamske stablecoine”, rekao je Moser, misleći na kolaps TerraUSD (UST) u svibnju 2022.

Moserove primjedbe uslijedile su ubrzo nakon što su SNB i blockchain tvrtka Cypherium objavili zajednički dokument o blockchain tehnologiji i CBDC-u 26. rujna. Studija je zaključila da bi CBDC-ovi mogli poslužiti kao koristan alat za stabilizaciju ekonomije kriptovaluta, uključujući DeFi sektor.

Slično razmišlja i izvršni direktor Cypheruma Sky Guo koji je uvjeren da je kombinaciji DeFi-a i CBDC tehnologije suđeno da se dogodi:

“DeFi je potpuno automatiziran i može osloboditi CBDC ljudskih ograničenja. S CBDC-om koji se koristi u DeFi-u, možemo očekivati stotine i bilijune dolara likvidnosti unesenih na ovo tržište, ulazak u prostor velikih institucija i stvarnu imovinu koja se kreće u lancu.”

Telefonica prihvaća plaćanje u kriptu

graf koji pokazuje pad BTC-a

Profitablinost za BTC hodlere najniža u 4 godine