NFT tržište se opire krizi

Unatoč kripto zimi nepoznati kupac upravo je platio 4,5 milijuna dolara za CryptoPunks Ethereum NFT.

jedan NFT iz kolekcije Cryptpunksa

Iako bi sveukupna prodaja NFT-ova mogla značajno pasti u odnosu na početak godine NFT tržište nipošto nije mrtvo te kolekcionari koriste “medvjeđi” ciklus i pad cijene ETH-a kako bi dobili relativno dobre ponude za poželjna digitalna umjetnička djela.

Spomenuti CryptoPunks NFT #2924 prodan za gotovo 4,5 milijuna dolara vrijedan ETH najveća je pojedinačna prodaja NFT-a u posljednje vrijeme. Mjerena u ETH, prodajna cijena od 3300 ETH četvrta je najveća cijena za CryptoPunks svih vremena. Iako je, naravno, mnogo niže na listi kada se mjeri u američkim dolarima u trenutku prodaje s obzirom na pad vrijednosti ETH-a.

Ovaj konkretni CryptoPunks NFT posljednji je put prodan u studenom 2020. za 150 ETH – samo 71 400 USD u to vrijeme. To je jedan od samo 24 majmuna u cijeloj CryptoPunks kolekciji, koja obuhvaća 10 000 jedinstvenih NFT profilnih slika, i smatra se 38. “najrjeđim” NFT-om u projektu.

CryptoPunks je jedan od najvrjednijih i najutjecajnijih NFT brendova, budući da je kolekcija bila predložak za moderne projekte profilnih slika. Utjecao je na kasnije hitove kao što su Bored Ape Yacht Club i Doodles.

Prodaja CryptoPunksa je do danas donijela gotovo 2,4 milijarde dolara u sekundarnom volumenu trgovanja. Projekt je pokrenuo Larva Labs 2017. te potom prodao prava Yuga Labsu, tvorcu Bored Apesa, u ožujku ove godine.

Yuga Labs je od tada otvorio prava na komercijalizaciju svim vlasnicima, dopuštajući im da koriste svoje Punks slike za izvedenu umjetnost i projekte. Rekord u prodaji CryptoPunksa postavljen je u veljači kada je Deepak Thapliyal, izvršni direktor startupa Chain, kupio Punk #5822 za 8000 ETH-a tada vrijednih gotovo 24 milijuna dolara.

natpis binance ispod njega novcanica dolara i kovanica bitcoina

Binance će delistati sve stablecoine osim Tethera i BUSD-a

Fotografija Rostina Benhama, predsjendika CFTC-a

“Regulacija bi mogla udvostručiti cijenu Bitcoina”