Mjenjačnice stvaraju imaginarni bitcoin?

Jedna od najvažnijih vrijednosti bitcoina (BTC) je da nitko ne može stvoriti više BTC-a s obzirom na fiksnu količinu kovanica koja je ugrađena u programski kod. Međutim, izvršni direktor kripto mjenjačnice Exmo tvrdi drugačije.

puno zlatnih kovanica bitcoina

U intervjuu za Cointelegraph, Serhii Zhdanov iznio je tvrdnju da neke mjenjačnice mogu stvarati i prodavati BTC koji se nalazi samo u njihovom sustavu, a ne na blockchainu, kako bi manipulirale tržištem.

Uvjeren je da je tržišna manipulacija još uvijek vrlo česta u prostoru digitalne imovine i dao primjer kako se to može raditi. Prema Zhdanovu, ako netko želi preplaviti tržište BTC-om, može otići na offshore burzu koja ne prolazi kroz financijske revizije i zatražiti BTC u vrijednosti od 100 milijuna dolara te koristiti Tether (USDT) od 10 milijuna dolara kao kolateral:

“Mjenjačnica tada samo dodaje ta sredstva na račun, stvarajući te Bitcoine samo u svom sustavu. Oni ne postoje na Bitcoin blockchainu. Klijent ili tim za kreiranje internog tržišta zatim prodaje te Bitcoine u iznosu od 100 milijuna dolara, srozavajući cijenu BTC-a na svim burzama.”

Kako bi ostvarili svoj profit, tržišni manipulatori mogu potom profitirati na sljedeći način: “Nakon što cijena padne, kupuju istu količinu Bitcoina po puno nižoj cijeni i ostvaruju profit”.

Zhdanov smatra da sprečavanje ovakvih manipulacija zahtijeva jače regulatorne politike koje su sveobuhvatne, poput onih na tržištu dionica:

“Kripto je nova stvar koja se brzo razvija. No, u biti je vrlo slična tradicionalnim sredstvima ulaganja. Stoga mislim da postoji mnogo stvari koje možemo posuditi s klasičnih tržišta kapitala, gdje su propisi već testirani tijekom dužeg vremena.”

zlatni novcic cardano ade

Problemi s Cardanom

roobinhood aplikacija otvorena na mobitelu

Robinhood smanjio ponudu za Ziglu za 60 posto