Odobrenje SEC-ove tužbe protiv Coinbasea zakočilo tržište

Tijekom većeg dijela dana sve je izgledalo pozitivno, optimistično. Priljevi ETF-ova ovaj su se tjedan nakon pet dana odljeva vratili u pozitivu.

Međutim, jučerašnja vijest o optužbama protiv jedne od najvećih svjetskih burzi, Kucoina, prožvakana je i uspješno apsorbirana, a generalno je sve vrvilo od pozitivnih vijesti, što je bitcoin ponovno gurnulo iznad 71 tisuću dolara i činilo se kako kreće u napad prema novom all time highu, no onda je kompletno tržište udario još jedan vanjski faktor.

Naime, sud u SAD-u je odbio zahtjev najveće američke kripto burze, Coinbasea, za odbacivanjem tužbe Komisije za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Država (SEC). Odluka sada omogućava SEC-u da pokrene tužbu protiv Coinbasea u kojoj se tvrdi da radi kao neregistrirana burza, broker i klirinška agencija. Ali i tu će vijest sasvim sigurno tržište brzo potisnuti jer optimizam je, usudili bismo se reći s razlogom, sve veći.

Stoga krenimo redom. Primjerice, KuCoin je nakon optužbi američkog državnog odvjetništva da je izbjegavao propise protiv pranja novca i onih da se platforma koristi za pranje novca i financiranje terorizma doživio odljeve veće od milijardu dolara u 24 sata, prema podacima 0xscopea. Ali usporedba s FTX-om, koja se počela provlačiti kroz bespuća kripto interneta, pokazala se potpuno promašenom. Prema šefu analitičke tvrtke CryptoQuant, Ki Young Juu, robusnost KuCoinovih onchain rezervi takva je da je ta burza bez problema sposobna izdržati navalu na povlačenja sredstava. Konkretno, tvrtka još drži snažan portfelj stabilnih rezervi težak gotovo pet milijardi dolara. Naravno, to ne znači da biste svoja sredstva trebali držati na bilo kojoj burzi, a najmanje na Kucoinu, jer i veće su institucije padale pod stampedima povlačenja, odnosno takozvanim bank runovima.

A da ni šire tržište ne doživljava Kucoin poput FTX-a i da nije pretjerano zabrinuto tim vijestima pokazuje i Crypto Fear and Greed Index koji još ukazuje na ekstremnu razinu pohlepe. I tu se vraćamo na onaj spomenuti optimizam. Naime, cijena BTC-a prije vijesti o Coinbaseu porasla je iznad 71K prvi put od 15. ovog mjeseca uslijed nekoliko pozitivnih katalizatora. Prvi i najvažniji je, naravno, povratak neto priljeva ETF-ova. Oni su nakon cijelog prošlog tjedna crvenila, kao što rekosmo prije, jučer imali najbolji dan u dva tjedna, s 418 milijuna dolara priljeva. I ponedjeljak je bio u pozitivi, s 15,7 milijuna dolara. Od svog nastanka 11.1. ETF-ovi su tako u Bitcoin kumulativno gurnuli gotovo 12 milijardi neto kapitala. Govorimo o netu, dakle iznosu koji uključuje i masivne odljeve iz Grayscalea. A to jest pokazatelj dugoročne održive potražnje, koja će u mjesecima koji dolaze jačati i vjerojatno se nastaviti još godinama.

Bitcoin ETF-ovi preokreću trend odljeva – dobitak od 15,7 milijuna dolara

Institucije upumpale 86 milijardi dolara u šest mjeseci!