Institucije upumpale 86 milijardi dolara u šest mjeseci!

Koliko su popularni bitcoinovi fondovi pokazuje i to da se nakon 50 dana trgovanja ETF-ova njih četiri nalaze u top 20 prema imovini pod upravljanjem, s time da Blackrockov i Fidelytijev predvode listu.

Interesantno je da su svi ETF-ovi ispred najvećeg zlatnog ETF-a, GLD-a, koji je tek 20. na ljestvici. Spomenimo i da se kao 11. igrač u spot BTC ETF utrku uključuje i Hashdex, nakon odluke da transformira svoj terminski fond u spot proizvod. Hashdexova odluka, baš kao i povratak neto priljeva u ETF-ove, pokazuje povratak pozitivnog raspoloženja, prvenstveno među institucionalne investitore.

A da kulminacija tek slijedi da se pak iščitati iz riječi u posljednje vrijeme prilično prisutnog glavnog investicijskog direktora Bitwisea, Matta Hougana. Hougan tako kaže da profesionalni ulagači planiraju podići uloge na bitcoin što se diverzifikacije njihovih portfelja tiče. Prema njemu, investitori koji su nekad govorili o alokaciji jedan posto imovine u BTC sada tu brojku dižu na tri, pa čak i pet posto. Usto, dobra većina njih tek treba ući na to tržište. Neki još važu i čekaju definitivnu potvrdu ulaska bitcoina u mainstream, a drugi još jednostavno nemaju prilike. Bitwiseov CIO tako je kao primjer naveo potražnju investitora u Ujedinjenom Kraljevstvu. „Teško je povjerovati, ali UK s čežnjom gleda na progresivno regulatorno okruženje u SAD-u“, kaže Hougan.

A dok neki čekaju, postojeći institucionalni ulagači u posljednjih su šest mjeseci u BTC tržište uložili nevjerojatnih 86 milijardi dolara, navode iz CryptoQuanta. Međutim, to je i dalje kap u moru kapitala koji bi se tek mogao sliti u kripto. Poznati kripto analitičar Willy Woo tako je sugerirao da bi BlackRockova imovina pod upravljanjem od 9,5 bilijuna dolara, zbog toga što mlađe generacije izražavaju sve veće povjerenje u kriptovalute, potencijalno mogla migrirati prema digitalnoj imovini, posebice bitcoinu. Wooovi komentari dolaze nakon nedavnih izjava čelnika najvećeg svjetskog upravitelja imovinom, Larryja Finka, koji je naglasio potrebu za uključivanjem mlađih ulagača razočaranih konvencionalnim financijskim sustavima, posebno u pogledu mirovinske štednje.

Odobrenje SEC-ove tužbe protiv Coinbasea zakočilo tržište

BTC na 100 tisuća dolara do kraja godine!