BTC na 100 tisuća dolara do kraja godine!

Oni veliki koji već drže bitcoin nastavljaju ga gomilati, potvrđujući da se nalazimo u fazi reakumulacije potaknute približavanjem halvinga, koji bi trebao izazvati novu eksploziju cijene BTC-a.

Podaci pokazuju da su bitcoin kitovi kupili više od 100.000 BTC-a tijekom prošlog tjedna, u vrijednosti od sedam milijardi dolara. Kripto tržište svjedočilo je tako razdoblju najveće akumulacije morskih pasa i kitova u dugo vremena, dakle novčanika koji drže između 100 i 10.000 BTC-a. Njihovi su ukupni posjedi dosegnuli 13,9 milijuna BTC-a, najviše od 7. mjeseca 2022. Da podsjetimo, bitcoina nikada neće biti više od 21 milijun.

Ovaj je fenomen snažne akumulacije, kroz kupnju i povlačenja u samoskrbničke novčanike, doveo do pada tekućih razina bitcoin zaliha na burzama na najniže razine, bez presedana, signalizirajući moguće implikacije na tržišnu dinamiku vodeće kriptovalute. Naime, trenutačna zaliha likvidnosti na prodajnoj strani bitcoina nalazi se na povijesno najnižoj razini, a projekcije sugeriraju da, s obzirom na tekuću potražnju BTC-a, dostupne ponude na burzama ima dovoljno tek za sljedećih 12 mjeseci. To dodatno otvara pitanja o potencijalnom utjecaju na putanju cijene bitcoina i otkriva nužnost fundamentalno optimističnog sentimenta. I iako je moguće da bi moglo doći do još jednog, vjerojatno plićeg povlačenja prije halvinga, ova akumulacija svakako djeluje pozitivno na cijenu BTC-a.

A negativna je pak za one koji su se kladili da će bitcoin padati, za one koji su shortali. I tu sad dolazimo do još jednog faktora koji bi mogao snažno djelovati na skok BTC-a. Govorimo o takozvanom short squeezu. Naime, prema podacima Coinglassa, uspon cijene bitcoina na 75.000 dolara likvidirat će 3,85 milijardi dolara u kratkim pozicijama. Dobar dio analitičara smatra da bi, ako dođe do short squeeza, bitcoin mogao okomito porasti na nekih 80K dolara, a onda se doista može i ozbiljno razmišljati o točki od 100.000 dolara u nekom trenutku do kraja ove godine.

Institucije upumpale 86 milijardi dolara u šest mjeseci!

Ujedinjuju se najveći kripto AI projekti