Ujedinjuju se najveći kripto AI projekti

Tri istaknuta protokola umjetne inteligencije, SingularityNet, Fetch.ai i Ocean Protocol, u raspravama su o spajanju svojih tokena u jedinstveni ASI token koji bi imao fully diluted kapitalizaciju od 7,5 milijardi dolara.

Dok bi tri navedene platforme nastavile funkcionirati kao odvojene cjeline, novi ugovor poticao bi njihovu suradnju u okviru novoosnovanog Superintelligence Collectivea, kojim upravlja Ben Goertzel, osnivač i glavni izvršni direktor SingularityNeta. Kako Goertzl navodi: „Imperativ je, dok se revolucija umjetne inteligencije pojačava, osigurati da AI ne bude u vlasništvu i pod kontrolom bilo koje strane sa pristranim interesima dok se razvija, već da se uvede na otvoren, demokratski i decentraliziran način.“

Dodaje da je smisao ovog udruživanja formiranje mreže koja će imati veću moć da se suprotstavi Big Tech kompanijama i pomakne središte gravitacije svijeta umjetne inteligencije u decentralizirani ekosustav.  Dakle, suradnja je sasvim logična s obzirom na to da tri projekta ujedinjuje zajednički cilj razvoja decentraliziranih AI protokola temeljenih na blockchainu, koje ne mogu kontrolirati centralizirane strane ili veliki dionici. Fetch.ai trenutačno ima tržišnu kapitalizaciju od 2,72 milijarde dolara kao najveći od projekata. SingularityNet leži na 1,7 milijardi dolara, a Ocean Protocol na 927 milijuna dolara.

Potencijalno spajanje dolazi tijekom razdoblja povećanog interesa za AI protokole, ali i tjedan nakon izvješća da vlada Saudijske Arabije razmišlja o stvaranju investicijskog fonda od 40 milijardi dolara za ulaganje novca u razvoj umjetne inteligencije. Fond bi se mogao pokrenuti u drugoj polovici 2024. Ako bude odobren, to bi vladu Saudijske Arabije učinilo najvećim investitorom u području umjetne inteligencije. Za usporedbu, Microsoft je upumpao 13 milijardi dolara u kreatora ChatGPT-a, OpenAI, kroz nekoliko ulaganja.

BTC na 100 tisuća dolara do kraja godine!

Za 12 mjeseci više neće biti dostupnog BTC-a na burzama