Kineska Nova godina gura BTC iznad 25K?

Povijesno gledano, početak kineske lunarne Nove godine bio je atraktivan ulaz za duge pozicije, dakle za one koji se klade da će cijena bitcoina rasti.

Analitičari kažu da je trgovanju bitcoinom za kinesku Novu godinu zajamčena dobit, i to u prosjeku devet posto. Kako se ispostavilo, to je upravo ono što je kineska Nova godina jamčila investitorima u BTC posljednjih osam godina.

Prema izvješću platforme za financijske usluge digitalne imovine, Matrixport, kupnja BTC-a na kraju prvog dana kineske Nove godine i njegova prodaja deset dana poslije u prosjeku bi donijela plus 9 %, pri čemu je svih osam posljednjih godina (2015.-2022.) bilo pozitivno u povratima.

Desetodnevno razdoblje trgovanja nakon lunarne Nove godine bilo je najprofitabilnije 2017., s rastom od 15 % tijekom blagdanskog razdoblja, nakon čega slijedi rast od 14 % u 2021. i 13 % u 2016. godini.

Idealno pak vrijeme za akumulirani prosječni povrat bitcoina u tom razdoblju jest 15 do 19 dana jer su cijene imale tendenciju rasta za 12 % kada su se kupovale na prvi dan kineske Nove godine, a vrhunac su dosegnule za 15 do 19 dana.

Nakon previranja koja su kripto tržišta doživjela 2022., bitcoin se s obzirom na sve probleme držao vrlo dobro, da bi od početka 2023. porastao 40-ak posto. Dok se njime trgovalo na 16.520 dolara 1. siječnja, BTC je u subotu dostigao 23.282 dolara, a trenutačno se kreće oko 22.900 dolara.

Ako se obrazac koji spominje Matrixport nastavi, to bi značilo da, na temelju 24-satnog vrha od 22.948 dolara postignutog 22. siječnja, odnosno prvog dana kineske Nove godine, do 1. veljače cijena BTC-a može premašiti 25.000 dolara.

Hoće li se takav scenarij ostvariti, ostaje da vidimo, no neki su stručnjaci govoreći o trenutačnom usponu već upozorili na moguću zamku za bikove (bull trap) koja bi mogla namamiti neiskusne trgovce.

Najnovije izvješće CoinSharesa u međuvremenu je prikazalo prilično oprezan pristup koji su ulagači prošlog tjedna imali prema Bitcoin investicijskim proizvodima, s kratkim pozicijama koje su uvelike dominirale.

FBI potvrdio da iza hakiranja Harmonyja stoji Sjeverna Koreja

Salvador otplatio dug od 800 milijuna dolara unatoč glasinama o bankrotu zbog BTC-a