Što je SEC radio u 2022.?

SEC je u 2022. pokrenuo ukupno 30 postupaka povezanih s kriptovalutama, od kojih je 14 povezano s inicijalnim ponudama kovanica (ICO-ima).

Komisija za vrijednosnice i burzu SAD-a (SEC) prošle je godine pokrenula rekordan broj provedbenih radnji povezanih s kriptom, što je povećanje od 50 % u usporedbi s 2021., prema izvješću koje je objavila konzultantska tvrtka Cornerstone Research.

U izvješću je utvrđeno da je SEC tijekom 2022. pokrenuo ukupno 24 parnične tužbe pred američkim saveznim sudovima i šest upravnih postupaka. Broj parnica povećao se u odnosu na 14 predmeta koliko ih je bilo prošle godine.

Od ukupno 30 radnji provedbe, 14 je uključivalo inicijalnu ponudu kovanica (ICO), a 57 % tih radnji uključivalo je optužbe za prijevaru.

Osim toga, SEC je pokrenuo svoj prvi slučaj navodnog trgovanja povlaštenim informacijama i tržišne manipulacije koji proizlazi iz kupnje i prodaje digitalne imovine, a to je slučaj Nikhila Wahija, brata bivšeg voditelja proizvoda Coinbasea, Ishana Wahija.

Prošli je tjedan Nikhil Wahi osuđen na deset mjeseci zatvora zbog svoje uloge u trgovanju povlaštenim informacijama.

Ostali visokoprofilni slučajevi uključivali su optužbe protiv BlockFi-a zbog navodnog neregistriranja ponuda i prodaje na svom maloprodajnom proizvodu za kripto posuđivanje u veljači 2022., kao i službene optužbe protiv osnivača FTX-a, Sama Bankman-Frieda, zbog prijevare.

„Pod predsjedavajućim Geryjem Genslerom SEC je izoštrio svoj fokus na platforme za posuđivanje i trgovanje kriptovalutama i na platforme za decentralizirano financiranje (DeFi)“, rekla je voditeljica Cornerstone Researcha, Simona Mola, koja je autorica izvješća.

Prema njoj, u budućnosti treba očekivati i više mjera provedbe SEC-ove Jedinice za kripto imovinu i kibernetičku tehnologiju, koja je nedavno proširila svoju radnu snagu za istraživanje kršenja zakona o vrijednosnim papirima na kripto tržištima.

Podsjetimo, Gensler tvrdi da su sa stajališta agencije kriptovalute vjerojatno većinom vrijednosni papiri i da bi kao takvi trebali biti registrirani kod SEC-a, posebno nativni tokeni blockchainova s ​​dokazom o udjelu (PoS), koji vlasnicima omogućavaju da pasivno ostvare povrat udjelom.

Digital Currency Group (DCG) obustavlja dividende

Polygon vode „benevolentni diktatori“?