Hodleri ponovno u plusu

Nakon duge kripto zime prosječni bitcoin investitori sada su ponovno u plusu, prema izvješću tvrtke za analizu blockchaina, Glassnode.

Bitcoin je ojačao tijekom vikenda i njime se trenutačno trguje iznad 21.000 dolara prvi put od spektakularnog kolapsa FTX-a Sama Bankman-Frieda. To znači da prosječni Bitcoin hodler, kad bi sada prodao svoju zalihu, više ne bi prodavao s gubitkom.

Glassnode procjenjuje da je realizirana cijena bitcoina, odnosno prosječna cijena koju su sadašnji investitori platili za BTC, oko 19.700 USD. Prosječna cijena, pak, po kojoj se bitcoinom trgovalo u posljednjih 155 dana jest 18.000 dolara.

U oba slučaja, bitcoinom se sada trguje znatno iznad te granice i danas mijenja vlasnike za više od 21.000 dolara. Podsjetimo, cijena bitcoina skočila je prošlog tjedna nakon vijesti da su stope inflacije u SAD-u počele padati.

Federalne rezerve su tijekom 2022. podizale svoju referentnu stopu kako bi suzbile rekordno visoku inflaciju u Sjedinjenim Državama, utječući negativno na rizičnu imovinu u svim segmentima, uključujući i dionice i bitcoin.

Fed je u prosincu posljednji put podigao kamatne stope za 50 baznih bodova, što je skromnije povećanje u usporedbi s nekoliko povećanja od 75 baznih bodova tijekom godine.

Dodatno, Zavod za rad i statistiku naznačio je u svom izvješću o indeksu potrošačkih cijena u četvrtak da je inflacija izmjerena u prosincu pala na 6,5 %, što je pad sa 7,1 % izmjerenih u studenom. 

Čini se da je to pomoglo ulagačima da steknu povjerenje da bi Fed mogao biti na putu da ublaži svoju oštru monetarnu politiku. Povećanja stopa tijekom 2022. znatno su pridonijela brutalnom medvjeđem tržištu kriptovaluta.

Eksplozija dionica kripto rudara

SushiSwap planira deseterostruki rast tržišnog udjela