Iran i Rusija rade na zajedničkom stablecoinu

Cilj je omogućiti prekogranične transakcije u kojima bi se koristio potencijalni stablecoin umjesto fiat valuta poput američkog dolara, ruske rublje ili iranskog rijala.

Prema ruskoj novinskoj agenciji Vedomosti, Iran radi s Rusijom na stvaranju tokena regije Perzijskog zaljeva koji bi služio kao način plaćanja u vanjskoj trgovini. Predviđa se da će token biti izdan u obliku stablecoina podržanog zlatom.

Cilj je koristiti stablecoin za prekogranične transakcije umjesto fiat valuta poput američkog dolara, ruske rublje ili iranskog rijala. U izvješću se navodi da bi potencijalna kriptovaluta funkcionirala u posebnoj gospodarskoj zoni u Astrahanu, gdje je Rusija počela prihvaćati iranske teretne pošiljke.

Ruski zastupnik Anton Tkačev, član Odbora za informacijsku politiku, informacijsku tehnologiju i komunikacije, naglasio je da će zajednički projekt stablecoina biti moguć tek nakon što tržište digitalne imovine bude u potpunosti regulirano u Rusiji.

Nakon višestrukih odgoda, ruski donji dom parlamenta ponovno je obećao da će početi regulirati kripto transakcije 2023. godine. Iran i Rusija među zemljama su koje su zabranile korištenje kriptovaluta poput bitcoina i stabilnih kovanica poput tethera (USDT) za plaćanja.

U isto vrijeme Iran i Rusija aktivno rade na usvajanju kripta kao alata vanjske trgovine. U kolovozu 2022. Ministarstvo industrije, rudarstva i trgovine Irana odobrilo je upotrebu kriptovaluta za uvoz u zemlju usred tekućih međunarodnih trgovinskih sankcija.

Tamošnja vlada navela je da će nove mjere pomoći Iranu da ublaži globalne trgovinske sankcije. Iran je nakon toga proveo prvu međunarodnu uvoznu narudžbu koristeći kriptovalute u vrijednosti od deset milijuna dolara.

Banka Rusije, koja se povijesno protivila korištenju kripta kao načina plaćanja, pristala je dopustiti kripto u vanjskoj trgovini kako bi ublažila utjecaj međunarodnih sankcija. Ipak, regulator nikada nije razjasnio koje bi se kriptovalute koristile za takve transakcije.

Dnevni pregled 13.01.’23. – Bitcoin juri prema 20 tisuća dolara

Binance dopušta institucionalnim investitorima offline kolaterale