Bankman-Fried unovčava velike količine kripta

Osnivač FTX-a, Sam Bankman-Fried, navodno je unovčio velike količine kriptovalute ubrzo nakon što je pušten uz jamčevinu, sugeriraju podaci s blockchaina.

SBF je navodno unovčio 684.000 dolara s kripto burze na Sejšelima dok je bio u kućnom pritvoru, prema on-chain istrazi koju je proveo DeFi analitičar BowTiedIguana.

BowTiedIguana oglasio se na Twitteru kako bi izvijestio o nizu prikrivenih transakcija novčanika koji je navodno povezan sa SBF-om, sugerirajući da je bivši glavni izvršni direktor FTX-a prekršio uvjete puštanja na slobodu koji određuju da ne smije potrošiti više od tisuću dolara bez dopuštenja suda.

Prema analizi BowTiedIguane, javna adresa SBF-a (0xD5758) 28. prosinca poslala je sav preostali ether na novostvorenu adresu (0x7386d).

Unutar nekoliko sati 0x7386d je primio transfere u ukupnom iznosu od 367.000 dolara s 32 adrese identificirane kao novčanike Alameda Researcha, uz dodatnih 322.000 dolara iz drugih novčanika.

Sva su sredstva poslana na centraliziranu kripto burzu na Sejšelima i na kripto most RenBridge, prema DeFi analitičaru.

Osim toga, novčanik 0x64e9B povezan sa SBF-om poslao je tri tranše od 200.000 Tether ( USDT ) burzi FixedFloat.

SBF tvrdio da je bankrotirao nakon kolapsa FTX-a

„Budući da je Ethereumov blockchain nepromjenjiva javna knjiga, ovi dokazi u lancu trajno su dostupni tijelima za provođenje zakona i sudovima“, izjavio je BowTiedIguana, pozivajući odvjetnike iz Komisije za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Država da razmotre problem.

Bilo da je potvrđeno da su povezane sa SBF-om ili ne, transakcije ne znače nužno da je osnivač FTX-a prekršio uvjete puštanja uz jamčevinu, prema nekim promatračima u industriji. Oni smatraju da ovdje nije riječ o trošenju novca jer je unovčeni kripto ionako bio vlasništvo SBF-a.

Transakcije su se dogodile otprilike tjedan nakon što je SBF-u odobrena jamčevina u iznosu od 250 milijuna dolara, koju su osigurali njegovi roditelji zalažući svoju kuću. SBF je ranije tvrdio da je imao samo 100 tisuća dolara na svom bankovnom računu nakon kolapsa FTX-a.

Spomenimo i da je vlada Bahama službeno objavila da je zaplijenila kriptovalute FTX-a u vrijednosti od 3,5 milijardi dolara 12. studenog. Vlasti tvrde da je akcija poduzeta kako bi se izbjegao rizik od neposrednog rasipanja sredstava, nakon što je SBF upozorio na kibernetičke napade na FTX sredinom studenog.

SBF posjetio Bijelu kuću barem četiri puta

Binance uveo Apple Pay i Google Pay opcije za kupnju kripta