Binance objavio dokaz rezervi za BTC

Prema službenoj najavi, pokretanje PoR sustava inicijalno počinje s bitcoinom (BTC), a drugi tokeni i mreže bit će dodani u sljedećih nekoliko tjedana.

Binance, najveća svjetska kripto burza po obujmu trgovanja, objavila je svoj sustav dokaza o rezervama (PoR), za koji je navela da je sljedeći korak u njihovoj predanosti transparentnosti i njegovanju povjerenja u ekosustav.

„Kad kažemo dokaz o rezervama, posebno mislimo na onu imovinu koju držimo na čuvanju za korisnike. To znači da pokazujemo dokaze da Binance ima sredstva koja pokrivaju svu imovinu naših korisnika u omjeru 1:1, kao i dodatne rezerve“, naveli su iz Binancea.

Točnije, Binance je pružio snimku stanja računa i vlastitih rezervi bitcoina od 23:59 UTC 22. studenog 2022. Burza tvrdi da ima 582.485 BTC-a u svojim rezervama, dok korisnici imaju neto stanje od 575.742 BTC-a, što daje Binanceu omjer rezervi od 101 %.

Korisnici također mogu provjeriti svoje posjede bitcoina na platformi za trgovanje pomoću poveznice ili Binanceovim Merkle Tree-om, kriptografskim alatom koji konsolidira velike količine podataka u jedan hash.

Kao što su objasnili iz Binancea, nakon prijave na njihovu burzu korisnici mogu kliknuti na „novčanik“ pa nakon toga „revizija“, što će generirati jedinstveni ID zapis koji potvrđuje da su sredstva pokrivena, kao i potvrdu stanja sredstava korisnika u trenutku revizije.

„Za one koji žele ići korak dalje i neovisno provjeriti svoja sredstva, mogu to učiniti kopiranjem izvornog koda u python aplikaciju koji potom mogu sami unakrsno referencirati“, izjavili su iz Binancea.

Najveća svjetska burza dodaje da također planira uključiti revizore treće strane da im provjere PoR sustav i implementiraju tehnologiju dokaza (zk-SNARKs). Potez je usmjeren na „poboljšanje privatnosti i robusnosti, kao i na dokazivanje da bilanca korisnika nije negativna.“

Binance je prethodno objavio snimku svojih adresa novčanika od 10. studenog, a izvršni direktor Chanpeng Zhao poslije je otkrio da burza radi na implementaciji novog protokola za dokaz rezervi koji je razvio suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin.

Broj adresa koje drže barem 1 BTC približio se milijunu

Dnevni pregled 25.11.’22. – fond za spas industrije narastao na 2 mlrd dolara