Binance ulaže dodatnu milijardu dolara u fond za oporavak industrije

Binance će uložiti ukupno dvije milijarde dolara u svoju inicijativu za oporavak industrije, usmjerenu na ograničavanje zaraze od kolapsa konkurentske burze FTX.

Nakon jučerašnje objave da izdvaja milijardu dolara za svoj fond za oporavak industrije, najveća svjetska kripto burza, Binance, danas je dodala još jednu milijardu, pa je fond sada, uz još neka izdvajanja partnera, težak više od dvije milijarde dolara.

Binance je najavio da će se inicijativi pridružiti Aptos Labs i tvrtka za kripto trgovanje Jump Crypto. Ostali igrači koji doprinose inicijativi fondovi su rizičnog kapitala Polygon Ventures i Animoca Brands, kao i GSR, Kronos i Brooker Group.

Binance je objavio više detalja o inicijativi i na svom blogu. Istaknuli su da nije riječ o investicijskom fondu, već o načinu da čelnici industrije transparentno ulažu u projekte koji se trenutačno bore s problemima, a imaju perspektivu.

Sudionici će izdvojiti sredstva i prebaciti ih u javne novčanike. Svaki će sudionik odluke o ulaganju donositi samostalno. Očekuje se da će inicijativa trajati oko šest mjeseci. Nakon toga svaki sudionik koji nije iskoristio dio svojih sredstava može ih podići s javne adrese.

Spomenimo i kako se čelnik Binancea, CZ, suočio s kritikama oko SAFU fonda. Secure Asset Fund for Users (SAFU) fond je osiguranja za hitne slučajeve koji je stvoren kako bi zaštitio sredstva korisnika Binancea.

Međutim, neki su tvrdili da se sredstva u fondu ne bi trebala držati u BNB tokenima jer bi to moglo dovesti do gubitaka ako token devalvira.

CZ je odgovorio da je imovina u SAFU fondu bila otprilike jednako podijeljena između BTC-a, BUSD-a i BNB-a. Do odstupanja je došlo jer je cijena BNB-a porasla brže od cijene bitcoina od posljednjeg rebalansa.

Što se fonda za oporavak industrije tiče, gotovo svi tokeni u novčaniku Binanceov su BUSD stablecoin. Kolaps FTX-a još ima značajan utjecaj na industriju jer mnogi projekti i dalje pate od popratnih posljedica, stoga bi ovaj fond mogao ponuditi predah.

Dnevni pregled 24.11.’22. – CZ spašava industriju?

ConsenSys odgovara na optužbe korisnika MetaMaska