Standard Chartered započinje spot trgovanje BTC-om i ETH-om

Koliki će rast biti, koji će vrh bitcoin dosegnuti u ovom ciklusu, prilično je nezahvalno procjenjivati.

Ipak, takvih prognoza ne nedostaje, pa su tako analitičari istraživačke i brokerske tvrtke Bernstein revidirali svoje procjene sa 150K prema gore. Sada iz Bernsteina kažu da će BTC dosegnuti gotovo 200.000 dolara do kraja sljedeće godine, nakon nastavka snažnog priljeva u američke spot BTC ETF-ove.

Analitičari ovo predviđanje temelje na pretpostavci da bi ETF-ovi mogli kontrolirati oko 7 % ukupne cirkulirajuće ponude bitcoina do kraja 2025. godine, a nakon uključivanja velikih institucija. Naime, kako kažu, trenutačno gotovo 80 % spot  Bitcoin ETF tokova dolazi od samostalnih maloprodajnih ulagača putem brokerskih platformi, dok su integracije s najvećim TradFi igračima još u začecima.

U 2033. pak, ciljanu cijenu bitcoina postavljaju na nevjerojatnih milijun dolara. I doista je neminovan ulazak onih najvećih u kripto arenu. Uspjeh ETF-ova, kroz koje se sada institucije i korporacije mogu izložiti bitcoinu, a vrlo skoro i etheru, očigledno je natjerao i druge da reagiraju, da pokušaju ugrabiti svoj dio kolača.

Tako je, prema izvještaju Bloomberga, multinacionalni bankarski div sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, Standard Chartered, odlučio otvoriti spot Bitcoin i Ether trading desk. To će Chartered učiniti jednom od prvih globalnih banaka koja će ući u spot kripto trgovanje. „Blisko surađujemo s regulatorima kako bismo podržali potražnju naših institucionalnih klijenata za trgovanjem bitcoinom i etherom, u skladu s našom strategijom podrške klijentima u širem ekosustavu digitalne imovine, od pristupa i skrbništva do tokenizacije i interoperabilnosti“, kažu iz te banke.

Druge su banke i prije trgovale kripto valutama, ali su zbog propisa morale trgovati izvedenicama, a ne samom imovinom. Primjerice, Goldman Sachs počeo je trgovati Bitcoin fjučersima 2020., a zatim je 2021. otvorio svoj pult za trgovanje bitcoin derivatima. Inače, Standard Chartered u posljednje je vrijeme prilično optimističan u pogledu kripta. Prošlog su mjeseca iz te banke predvidjeli nove cjenovne rekorde za BTC i ETH, a nakon što su spot Ethereum ETF-ovi odobreni u SAD-u.

Ali još je interesantnija prognoza koja kaže da će u Sjedinjenim Državama uskoro uslijediti i odobrenje Solana i XRP ETF-ova. Inače, najavu Chartereda pozdravili su mnogi čelnici kripto industrije, uključujući glavnog izvršnog direktora Binancea, Richarda Tenga.

Bitcoin skliznuo ispod 64K

Uskoro odobrenje prvog Solana ETF-a u Sjevernoj Americi