Bitcoin skliznuo ispod 64K

Vodeća kriptovaluta skliznula je posljednjeg dana tjedna ispod 64 tisuće dolara uslijed nastavka odljeva iz američkih spot BTC ETF-ova i opasno je blizu pada ispod 63K.

Sada već petodnevni niz donio je minus od 900 milijuna dolara, s time da je kumulativni neto odljev jučer iznosio 140 milijuna dolara. Radi se o najlošijim rezultatima ETF-ova od kraja četvrtog mjeseca, kada je došlo do ukupnih neto odljeva od 1,2 milijarde dolara u sesijama trgovanja od 24. 4. do 2. 5. Međutim, tada je došlo do promjene trenda i ti su proizvodi dodali više od četiri milijarde dolara u sljedećih 19 dana trgovanja.

Baš će tako i sada doći do zaokreta, samo je pitanje vremena. Hoće li biti daljnje korekcije? Sasvim lako moguće. Sve dok se potpuno ne završi rasprodaja, prvenstveno od strane rudara, i sve dok bitcoin ne uspije ponovno privući likvidnost, vodeći će kripto u najmanju ruku ostati zarobljen u rasponu u kojem se njime trguje praktički već tri mjeseca. Tako da bi još neko vrijeme tržište moglo biti dosadno.

A kad je dosadno, kada nema rasta, onda krene i FUD. Kao što su primijetili iz analitičke platforme Santiment, BTC se na X-u suočava sa širenjem razine FUD-a usred bočnog trgovanja koje izaziva nezainteresiranost i strah među trgovcima. Inače, FUD je engleski akronim koji označava strah, neizvjesnost i sumnju.

Santiment je ukazao na svoj indeks koji mjeri spominjanje bitcoina na X-u i uspoređuje omjer pozitivnih i negativnih komentara. Taj je indeks negativan od 23. 5., što je zapravo neuobičajeno dugo. A negativno raspoloženje prema bitcoinu na društvenim mrežama dolazi sa svih strana kripto zajednice, uključujući trgovce i analitičare sa znatnim brojem sljedbenika.

Ali mi nećemo biti negativni jer doista nema razloga. Da je malo dosadno, jest, ali da je ovo uobičajena faza unutar ciklusa, i to je naprosto činjenica. Zato što nakon halvinga BTC ima tendenciju ostajanja u višemjesečnoj konsolidaciji. Trenutačno je prošlo svega dva mjeseca.

I općenito, višemjesečno trgovanje u uskom rasponu bez znatne volatilnosti nije ništa čudno. Uostalom, prisjetimo se samo 2023. Nije bila tako davno. Bitcoin je proveo deset mjeseci u rasponu između 20 i 30K da bi početkom ove godine eksplodirao i u trećem mjesecu dosegnuo svoj sadašnji all time high od 73.700 dolara. Tako da dugoročno ne bi trebalo biti nikakve dvojbe. BTC će rasti. I to snažno.

A da unatoč trenutačnom pesimizmu na tržištu to znaju i iskusni trgovci, pokazuju i podaci vodeće burze BTC opcija, Deribita. Kako su primijetili analitičari QCP Capitala, prisutan je neuobičajeno velik broj oklada s istekom u 12. mjesecu ove i trećem mjesecu iduće godine, koje se vrte oko cijene između 90 i 100 tisuća dolara po bitcoinu. „To je možda i znak da sofisticirani ulagači očekuju da tržište prizove dno i pozicionira se za kontinuirani rast, koji bi vjerojatno mogao trajati kroz cijelu 2025. godinu“, kažu iz QCP Capitala.

Pravi val institucionalne kupovine BTC-a tek slijedi!

Standard Chartered započinje spot trgovanje BTC-om i ETH-om