Uskoro odobrenje prvog Solana ETF-a u Sjevernoj Americi

I doista, ovo predviđanje, pogotovo za Solana ETF, moglo bi se ostvariti. Barem ako je suditi na primjeru Kanade, koja je i inače prednjačila u adopciji tih kripto proizvoda.

Solana fond kojim se trguje na burzi mogao bi uskoro biti predstavljen u Kanadi kao prvi u Sjevernoj Americi, što bi moglo pokrenuti val prijava za slične proizvode drugih altcoina, ali i ubrzati odobrenje u SAD-u. Naime, kanadska investicijska tvrtka 3iQ Corp podnijela je preliminarni zahtjev za ponudu Solana fonda, proširujući raspon ETF-ova temeljenih na kriptovalutama dostupnih ulagačima. 3iQ Corp, poznat po svojim Bitcoin i Ethereum ETF-ovima, najavio je planove za ponudom Solana ETF-a na burzi u Torontu.

Solana fond ima za cilj pružiti ulagačima pojednostavljenu izloženost Solani bez potrebe za tehničkom stručnošću. Potez je usklađen sa širom strategijom tvrtke da diverzificira svoju ponudu kriptovaluta i iskoristi nove trendove na tržištu digitalne imovine. Ova objava slijedi nakon nedavnog odobrenja promptnih Ethereum ETF-ova  u SAD-u, signalizirajući sve veće regulatorno prihvaćanje investicijskih proizvoda temeljenih na kriptovalutama. Prijava također naglašava predanost 3iQ-a da ostane na čelu opcija ulaganja u kriptovalute, potencijalno privlačeći više ulagača.

S tržišnom kapitalizacijom od 60-ak milijardi dolara, Solana je peta najveća kriptovaluta, a ispred nje samo su Bitcoin, Ethereum, Tether i Binance Coin. Uvođenje Solana ETF-a u Kanadi moglo bi povećati likvidnost tržišta i pružiti novi put za institucionalne i male ulagače kako da postanu izloženi imovini.

Inače, globalno, Solana proizvodi kojima se trguje na burzi već su prisutni, s više od milijardu dolara imovine pod upravljanjem. Pružatelji kao što su 21Shares, VanEck i WisdomTree uveli su Solana fondove na raznim tržištima. Sama pak Solana bilježi odlične on-chain rezultate. Tako je preko 60 % volumena na decentraliziranim burzama (DEX) u petom mjesecu zabilježeno na Solana blockchainu, prema podacima koje je prikupila tvrtka rizičnog kapitala, Pantera Capital.

Solanina arhitektura također ju je učinila popularnim izborom za razvojne programere koji stoje iza raznih memecoina i decentraliziranih infrastrukturnih projekata. Od početka godine mreža bilježi sve veći broj novih tokena, nadmašujući druge lance kao što su BNB Smart Chain, Ethereum i Polygon. Kako kažu iz Pantere, do petog mjeseca 2024. Solana je činila 85 % svih novih tokena koji su se pojavili na DEX-ovima, u odnosu na 50 % prije godinu dana. Ovakav porast tokena temeljenih na Solani odražava njenu snagu u maloprodaji, potaknutom aktivnošću memecoina. Solanin učinak također utječe na njen SOL token. Cijena SOL-a porasla je oko 700 % u protekloj godini i njime se trguje po 130 dolara u trenutku pisanja članka.

Standard Chartered započinje spot trgovanje BTC-om i ETH-om

Bernstein povisio prognozu za bitcoin na 200 tisuća dolara u 2025.