Brojni indikatori sugeriraju skok bitcoina

Bitcoin se i danas kreće unutar uskog raspona od 67 do 68 tisuća dolara, nakon što je u ponedjeljak odbijen od razine iznad 70 tisuća, i to unatoč nastavku priljeva američkih spot BTC ETF-ova.

I dok će dio analitičara reći da bi do odbijanja i povlačenja ionako došlo, sasvim je sigurno da je znatnu ulogu u tome igrala informacija da je stečajni upravitelj bankrotirane mjenjačnice Mt. Gox premjestio gotovo deset milijardi dolara vrijedne bitcoine u drugi novčanik, što je stvorilo paniku naznačujući da bi takva količina BTC-a mogla biti bačena na tržište.

Međutim, iz sanacijskog tima Mt. Goxa kažu da se radi tek o pripremi za obeštećenje vjerovnika. Rok je, podsjetimo, 31.10. U objavi se dodatno pojašnjava da proces otplate nudi dvije mogućnosti sanacijskim vjerovnicima: otplatu putem određene mjenjačnice kriptovaluta, odnosno primanje bitcoina i bitcoin casha, ili pak otplatu prihodima od prodaje bitcoina i bitcoin casha. Dakle, nikakve trenutačne prodaje neće biti, a pogotovo neće biti izbačeni bitcoini vrijedni milijarde dolara na tržište.

Uostalom, dobar će dio vjerovnika zatražiti otplatu upravo u BTC-u i, unatoč ogromnim dobitcima od 2014. kada je ta mjenjačnica bankrotirala, teško da će sada ići prodavati svoj BTC u iščekivanju početka pravog bulla. Ako do toga i dođe, konsolidacija možda potraje malo duže, ali ima uvijek onih koji će kupiti.

Institucije se tek zagrijavaju za bitcoin. Naime, podaci za prvo tromjesečje pokazali su da tek 20 % imovine u američkim spot Bitcoin ETF-ovima drže veliki investitori i institucije s kombiniranom imovinom većom od sto milijuna dolara. Ova raznolika skupina uključuje hedge fondove, banke, pa čak i državni mirovinski fond Wisconsina. Taj će postotak sigurno rasti s uključivanjem novih institucionalnih igrača, a brojni indikatori sugeriraju neizbježan skok BTC-a kada izađe iz faze konsolidacije, koja sada traje već dva i pol mjeseca.

Prema analitičaru Willyju Woou, ovo razdoblje konsolidacije bilo je korisno za vodeću kriptovalutu i otvara više prostora za rast. Woo ukazuje i na to da je neto priljev kapitala u Bitcoin mrežu dosegao dno tijekom faze konsolidacije i da je u stalnom rastu tijekom svibnja. Primjerice, prošli su tjedan spot Bitcoin ETF-ovi sa sjedištem u SAD-u doživjeli neto priljev od 242 milijuna dolara dnevno. „S obzirom na to da se od halvinga izrudari tek 32 milijuna dolara nove ponude bitcoina dnevno, pritisak kupnje ETF-ova gotovo je osam puta veći. Dakle, samo je pitanje dana kada će taj nesrazmjer potražnje i ponude lansirati cijenu BTC-a na nove visine.

Potom je, prema podacima analitičke tvrtke CryptoQuant, akumulacija bitcoin kitova znatno porasla u posljednje vrijeme, a i vlasnici BTC-a dugoročno ponovno akumuliraju prvi put od 12. mjeseca 2023., nakon višemjesečne prodaje. Iz CryptoQuanta ukazuju i na još jedan zanimljiv podatak koji pokazuje koliko se snažno zapravo razlikuje sadašnje trgovanje bitcoinom na razinama od 70-ak tisuća i ono početkom trećeg mjeseca. Naime, trenutačno je onih s nerealiziranom dobiti tek skromnih tri posto. U trećem mjesecu u plusu je bilo čak 69 posto vlasnika bitcoina. To ukazuje na mnogo niži prodajni pritisak i očito je znak da se veliko uzimanje profita već odigralo, a to je dobro. To bitcoin čini spremnim za novi korak prema gore, prema novim all time highovima.

Mt. Gox zaustavio skok bitcoina

BlackRockov IBIT prestigao GBTC