BlackRockov IBIT prestigao GBTC

Iz brokerskog diva Bernsteina očekuju da će Bitcoin i Ethereum ETF-ovi narasti na tržište vrijedno 450 milijardi dolara.

„To bi značilo priljeve u kripto ETF-ove koji premašuju sto milijardi dolara u sljedećih 18 mjeseci do dvije godine“, pišu Bernsteinovi analitičari. Dodaju da u 2025. predviđaju maksimalnu vrijednost ciklusa bitcoina od 150.000 dolara, a ciljana cijena na kraju ove godine iznosi 90.000 USD-a.

Samo američki spot BTC ETF-ovi zabilježili su u utorak ukupni dnevni neto priljev od 45 milijuna dolara. To je 11. uzastopni dan pozitivnih tokova, što je najdulji niz od drugog mjeseca, tijekom kojih su ETF-ovi kumulativno zabilježili neto priljeve od dvije milijarde dolara. Od početka prvog mjeseca, dakle od odobrenja, iznose oko 14 milijardi dolara.

A vijest je dana da je BlackRockov IBIT, nakon jučerašnjeg priljeva od 102,5 milijuna dolara, svrgnuo Grayscaleov GBTC s vodećeg mjesta najvećih ETF-ova. Po običaju, GBTC je u utorak ponovno zabilježio odljeve, i to u iznosu od 105 milijuna dolara. IBIT-u je tako bilo potrebno samo 96 dana da anulira ogromnu prednost GBTC-a.

Naime, dok je BlackRockov fond 11. 1. krenuo praktički od nule, GBTC je, tada kao zatvoreni bitcoin fond, raspolagao s 40-ak milijardi imovine pod upravljanjem. Međutim, visoka naknada od 1,5 posto, u usporedbi s ostalim ETF-ovima čije su naknade i više nego pet puta manje, dovela je do konstantnog krvarenja koje jednostavno ne staje. Tako GBTC sada drži 19,65 milijardi pod upravljanjem, a IBIT od jučer 19,68 milijardi dolara.

Inače, globalno gledajući, bitcoin fondovi pod kontrolom sada imaju više od milijun BTC-a. Dakle, ovaj iznos nije ograničen samo na devet i dalje novih američkih ETF-ova i konvertirani GBTC. Uključuje i ETF-ove u Njemačkoj, Kanadi i nedavno pokrenute fondove kojima se sada trguje u Hong Kongu.

A unatoč dobrim rezultatima tih proizvoda, pažnja kripto trgovaca i dalje je na memeovima, koji jednostavno razvaljuju i ne prestaju rasti. Tako je Shiba Inu u trenutku pisanja teksta pred svrgavanjem Cardanove ADE s prvog mjesta najvećih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji. Ako, ili možda bolje rečeno kada se to dogodi, prvi ćemo put imati dva memea u top deset. Može li se onda uopće više osporavati ta kategorija kripta?

A Shib nije jedina životinja koja prijeti rušenjem nekog teškaša. Pepe je nakratko prestigao Polygon nakon što je dosegao još jedan novi all time high. Međutim, u roku od nekoliko sati Pepeova cijena doživjela je korekciju. Unatoč tomu, tržišna kapitalizacija PEPE-a dvostruko je veća od one na početku mjeseca. WIF, još jedan popularni novi meme, pretekao je pak Hederu.

Brojni indikatori sugeriraju skok bitcoina

„BDP Salvadora mogao bi rasti deset puta“